×

Nyheter

I januari accepterade Albaniens högsta domstol ett avtal som tillåter båtmigranter som anländer till Italien att skickas till mottagningscenter i Albanien.

Nu är de första migranterna på väg till stängda mottagningscenter i Albanien, som inte är medlem i EU.

Avtalet mellan Italien och Albanien har naturligtvis kritiserats hårt av icke-statliga organisationer som säger sig kämpa för mänskliga rättigheter. De befarar att Albanien inte kommer att kunna ge asylsökande det skydd de behöver.

Anhängare av avtalet anser dock att de italienska myndigheternas huvuduppgift är att ge sina egna medborgare det skydd de har rätt till, vilket inte verkar vara en särskilt hög prioritet för myndigheter i Västeuropa och USA.

De asylsökande måste också bo i stängda mottagningscenter i Albanien, så om de behöver skydd är det på grund av hot från andra asylsökande.

De personer som inte får söka asyl i Italien har alla kommit till Italien via Medelhavet. Deras bakgrund kommer att kontrolleras medan de är till sjöss i ett militärt fartyg. Redan här kommer ett beslut att fattas om de kommer från ”säkra” länder och därför kan skickas hem inom kort.

De vars asylansökningar behandlas måste stanna i ett asylläger i Albanien.

Italien har byggt två mottagningscenter i Albanien. Det är första gången ett EU-land skickar migranter och flyktingar till ett land utanför EU i ett försök att minska antalet asylsökande. (NTB-AFP)

Storbritannien har i flera år försökt att skicka illegala migranter till asylcenter utomlands, men regeringen har alltid hindrats av Europadomstolens lagar och till och med brittiska officerare i Royal Navy och Royal Air Force som har vägrat att utföra order.

Nu banar Giorgia Meloni väg för en möjlighet som många andra europeiska länder överväger, till stor förfäran för en hel mängd ”icke-statliga” organisationer som för det mesta är nästan helt finansierade av statliga skattebetalare.

Lämna ett svar