×

Ur flödet/i korthet

Korruption och partiskhet har gjort FN irrelevant.
Anklagelser om att FN har finansierat Hamas terrorinfrastruktur genom att överföra 1,3 miljarder dollar till organisationen, varav en del användes för att finansiera köp av vapen som användes vid attackerna den 7 oktober förra året, kommer bara att förstärka uppfattningen att FN inte längre lämpar sig för att fylla den roll som organisationen ursprungligen var avsedd för.

I en stämningsansökan i en federal domstol i USA av offren för Hamasattackerna den 7 oktober förra året framförs starka anklagelser mot FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA) för att ha varit inblandad i en storskalig penningtvättsoperation som terrororganisationen har gynnats av.

Stämningen hävdar att betydande mängder humanitärt bistånd till Gazas invånare avleddes till Hamas.

Gavriel Mairone, advokaten som representerar målsäganden, hävdar att dessa chockerande anklagelser visar att UNRWA:s nätverk för biståndsdistribution har varit inblandat i omfattande bedrägerier och korruption i mer än ett decennium. Rättegången hävdar att detta inte bara har berikat Hamas, utan också finansierat terrorism och spelat en central roll i attackerna den 7 oktober.

Vid ett evenemang som hölls av Jerusalem Press Club tidigare i år, förklarade Mairone hur specialiserade säkerhetsfordon transporterade miljontals dollar i kontanter till Gaza.

En del av de fysiska kontantbetalningarna till vapenhandlare går tillbaka till före 2018. Efter detta började Qatar överföra 10 miljoner dollar i kontanter varje månad, och UNRWA bidrog med ytterligare 20 miljoner dollar, vilket stod för två tredjedelar av kassaflödet.

En viktig del av Mairones fall är att medan den palestinska myndigheten betalar sina anställda i Gaza via banköverföringar, gjordes betalningar till Hamas kontant, vilket ledde till frågor om varför olika betalningssystem behövdes.

”Frågan är varför används kontanter [dollar] på det här stället, medan de använder lokal valuta på alla andra platser?” frågade Mairone.

Stämningsansökningarna från offren för attackerna den 7 oktober kommer att ytterligare öka det tryck som FN utsätts för gällande sitt svar på attackerna och anklagelserna om institutionell anti-israelisk partiskhet.

Åtminstone understryker anklagelserna mot UNRWA det akuta behovet av robust tillsyn och mekanismer för att förhindra missbruk av humanitära medel, och därigenom säkerställa biståndsverksamhetens integritet och välfärden för utsatta befolkningsgrupper.

FN:s rykte som en oberoende skiljedomare i globala angelägenheter har redan nått sin lägstanivå på grund av både organisationens band till Hamas och den uppenbara anti-israeliska politik den har fört sedan attackerna den 7 oktober förra året, då Hamas-terrorister dödade 1 200 människor och tog ytterligare 251 till fånga.

Det första konkreta beviset på FN:s inblandning i den värsta terrorattacken i Israels historia kom efter att Israels militär rapporterade att 450 UNRWA-anställda var ”militära agenter för Hamas och andra väpnade grupper” och att de har delat denna information med FN.

”Över 450 UNRWA-anställda är militära agenter för terroristgrupper i Gaza. Detta är inte bara en slump. Detta är systematiskt. Du kan inte påstå att ”vi inte visste”, säger IDF:s talesman Daniel Hagari.

Avslöjandet att FN-personal var inblandad i planeringen av den barbariska attacken fick många västerländska regeringar, inklusive USA och Storbritannien, att frysa sina donationer, även om vissa av dessa restriktioner sedan dess har mildrats av vissa västerländska ledare efter påtryckningar från vänsterns pro-palestinska aktivister.

Kraven på att UNRWA ska få tillbaka sin finansiering fick förra månaden Vita huset att bekräfta att de stöder ett återupptagande av finansieringen för FN-organet, förutsatt att lämpliga åtgärder vidtas för att säkerställa ansvarsskyldighet.

Detta kommer efter att progressiva krafter i representanthuset har lagt fram ett nytt lagförslag för att återställa finansieringen till UNRWA. Förra året antog kongressen ett lagförslag som stoppar USA:s stöd till organisationen fram till mars 2025.

John Kirby, Vita husets kommunikationsrådgivare, bekräftade att USA fortfarande stöder ett principiellt återställande av finansieringen.

”I ljuset av det faktum att det fortfarande finns en pågående kris i Gaza och den viktiga roll UNRWA spelar i distributionen av livräddande bistånd, fortsätter vi att stödja finansieringen av UNRWA, med lämpliga skyddsåtgärder, med inbyggda åtgärder gällande insyn och med ansvarighet som en del av detta sa Kirby.

Nyligen avslöjades att förbjudna terroristgrupper som Hamas och Hizbollah kan infiltrera FN:s led, när det upptäcktes att en högre Hamas-befälhavare som dödades i ett israeliskt luftangrepp i Libanon förra månaden hade arbetat som FN-lärare.

FN:s trovärdighet som oberoende medlare i efterdyningarna av attackerna den 7 oktober har också ifrågasatts, på grund av FN:s uppenbara anti-israeliska partiskhet, vilket återspeglas i FN:s omfattande historik över att orättvist särskilja Israel, liksom historiken hos FN:s generalsekreterare António Guterres.

Listan över ”FN-brott mot mänskligheten” och demoniseringen av Israel är för lång för att listas, men man kan få en glimt av den härhärhärhärhärhär och  här. Den ihärdiga kritiken av Israel från Guterres, en tidigare socialistisk premiärminister i Portugal, har fått israelerna att ta ett steg utan motstycke och förbjuda FN-chefen att besöka Israel.

Israels utrikesminister Israel Katz tillkännagav förbudet och förklarade Guterres persona non grata och som en ”anti-israelisk generalsekreterare som ger stöd till terrorister” eftersom han uppenbarligen motiverade terrorism när han hävdade att den oprovocerade attacken från Gaza mot Israel den 7 oktober 2023 ” inte skedde i ett vakuum”.

Hur som helst är det israeliska agerandet djupt pinsamt för en organisation som FN, som inte är främmande för kontroverser.

År 2002 var FN inblandat i sex-för-mat-skandalen. En rapport på 84 sidor bekräftade att FN i 16 år hade vetat att anställda i mer än 40 organisationer i Afrika levererade mat till barn i utbyte mot sex.

Ett år senare, 2003, efter Irakkriget, kritiserades dåvarande FN:s generalsekreterare Kofi Annan hårt för sin roll i att låta Iraks diktator Saddam Hussein driva en mycket lönsam oljesmugglingsverksamhet för att behålla sin regim vid makten.

Efter FN:s egen fördömande rapport om korruptionsskandalen i Irak sa FN att organisationen skulle genomföra en genomgripande reform för att säkerställa att den är immun mot korrupta metoder.

Den växande skandalen kring organisationens engagemang i Hamas, tillsammans med dess institutionella anti-israeliska partiskhet, tyder på att en sådan reform inte har genomförts och att hela organisationen inte längre är lämplig för ändamålet.

USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton skapade rubriker i samband med Irakskandalen genom att hävda att om de tio översta våningarna i organisationens högkvarter i New York skulle tas bort skulle ingen märka någon skillnad.

Med tanke på organisationens bedrövliga hantering av Mellanöstern på senare tid, vore det en bättre idé att riva hela infrastrukturen för detta korrupta och institutionellt partiska organ.

Con Coughlin är försvars- och utrikesredaktör för The Telegraph och Distinguished Senior Fellow vid Gatestone Institute.

Lämna ett svar