×

Nyheter

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez uppmanar andra EU-medlemmar att upphäva EU:s frihandelsavtal med Israel på grund av krigen i Gaza och Libanon.

Spanien har fört samtal med Irland och andra EU-länder i flera månader. Argumentet är att Israel bryter mot frihandelsavtalets klausul om mänskliga rättigheter.

På måndagen gjorde Sánchez också klart att det inte blir tal om att dra tillbaka FN:s Unifil-styrka från södra Libanon, vilket Israel krävt (NTB-Reuters)

Unifil-styrkan består av 9.500 soldater. Indonesien, Italien, Indien, Nepal, Ghana och Malaysia har flest soldater i enheten, som leds av en spansk general.

Det har förekommit sammandrabbningar mellan Israels försvarsmakt och Unifil på senare tid. IDF tror att detta beror på att Unifil agerar mänskliga sköldar för terroristgruppen Hizbollah.

Sánchez säger att Spanien följer FN:s resolution från 2006 om att endast libanesiska regeringsstyrkor och Unifil ska vara stationerade i södra Libanon.

Som de insatta vet drog Israel tillbaka sina styrkor 2006 och följde principerna i FN:s resolution 1701. Men Hizbollah lämnade aldrig området och har under 18 år utnyttjat detta för en rad attacker mot Israel.

Unifils soldater har uppenbarligen inte kunnat upptäcka större utbyggnader av Hizbollahs positioner, som tunnlar och övervakningsstationer, bara några tiotal meter från sina egna baser.

Israel har därför bett Unifil att lämna södra Libanon.

Pedro Sánchez anses vara socialdemokrat och tillhör Partido Socialista Obrero Español (PSOE). Hans regering avgick faktiskt 2019, men fortsatte som ett expeditionsministär och sedan genom omröstningar i deputeradekammaren 2020 och 2023, den sista gången efter en överenskommelse med katalanska separatister om en amnesti för dömda politiker efter upproret 2017.

Samtidigt kommer Kina också att engagera sig i påtryckningarna mot Israel, rapporterar NTB-AFP.

– Humanitära katastrofer i Gaza bör inte fortsätta. Att möta våld med våld kan inte alls lösa någon av parternas legitima problem, sade Kinas utrikesminister Wang Yi i ett telefonsamtal med Israels utrikesminister Israel Katz på måndagen.

Wang Yi sade också att Kina hoppas att alla parter agerar försiktigt och undviker att hamna i en ond cirkel som ett resultat av spänningarna mellan Israel och Iran. Samtidigt uppmanade han till en omedelbar, fullständig och varaktig vapenvila i Gazaremsan och frisläppandet av alla gisslan.

Lämna ett svar