×

Kommentarer

När SVT skulle informera det svenska folket om UNFILS uppdrag vid gränsen mellan Israel och Libanon, bjöd de i vanlig ordning in en så kallad expert. Men expertens uttalanden ifrågasätts. Är professorn okunnig, eller ljuger hon?

När det skattefinansierade SVT, vars uppdrag det är att förmedla opartiska och sakliga nyheter, i söndags skulle informera det svenska folket om situationen vid gränsen mellan Israel och Libanon, bjöd de i vanlig ordning in en expert. Denna expert visade sig vara Lisa Hultman, professor i freds- och konfliktvetenskap vid Uppsala universitet, som vid upprepade tillfällen har anlitats av både SVT och SR under året som gått sedan Hamas terrorattacker den 7 oktober 2023.

Drygt ett år senare fick Hultman förtroendet att förklara uppdraget som vilar på United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).

UNFIL är högaktuellt efter det att Israels premiärminister Benyamin Netanyahu under söndagen bad FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att beordra en evakuering av UNFILS trupper från posterna i södra Libanon, något som Guterres avvisade. Netanyahu menar att Gutierres beslut i praktiken innebär att FN förser Hizbollah med mänskliga sköldar i form av FN-soldater.

Men att dra tillbaka UNFIL-styrkorna skulle vara ett nederlag för fredsbevarande operationer, menar Hultman, som av SVT får tre frågor att svara på: Vad har soldaterna för roll, varför vill Netanyahu att soldaterna lämnar Libanon och kommer FN att dra sig tillbaka från Libanon?

Undviker fakta om resolution 1701

Under nyhetsinslaget nämner Lisa Hultman visserligen att det existerar ”ett uppdrag från säkerhetsrådet” men utan att redogöra för vad mandatet enligt säkerhetsrådets resolution 1701 innebär. Istället framställer hon det som att UNIFIL finns på plats för att bevaka gränsen, skydda civila i södra Libanon mot Israel och ”försöka mana parterna till att hålla sig till överenskommelser”.

Enligt Hultman har Netanyahu bett UNFIL att evakuera, eftersom ”han vill kunna föra krig i södra Libanon utan att FN är där och är i vägen” och hon betonar att det är ovanligt att ”stater attackerar FN-trupper”. Att UNFIL överhuvudtaget befinner sig vid gränsen menar Lisa Hultman är ”en överenskommelse mellan Israel och Libanon” och ett tillbakadragande i enlighet med Netanyahus begäran skulle, enligt Hultman, innebära ”ett nederlag för fredsbevarande operationer i världen”.

UNFILS uppdrag: att skydda Israel

En rimlig slutsats är att majoriteten nyhetskonsumenter, efter att ha lyssnat till den intervjuade experten, fick med sig att UNFIL:s uppdrag är att skydda civila libaneser från den aggressiva staten Israel. Men UNFILS uppdrag är att skydda Israel. På organisationen Med Israel för freds (MIFF) hemsida förklarar MIFF:s kommunikationschef Ulf Cahn hur det faktiskt förhåller sig:

”Säkerhetsrådets resolution 1559 från 2004 uppmanade till upplösning och avväpning av alla libanesiska och icke-libanesiska miliser i södra Libanon. Libanons egen militär skulle vara de enda militära trupperna i området. Det kan tyckas självklart att det bara ska finnas en militär styrka, landets egen, i en stat, men så var det ju inte i Libanon och så är det fortfarande inte.

Resolutionen har inte följts av Libanon och UNIFIL har inte sett till att den efterlevts.

Enligt säkerhetsrådets resolution 1701 ska:

  • Libanon utöva makt över hela sitt territorium. Löftet har brutits, Hizbollah kontrollerar stora områden.
  • Inga vapen utan godkännande från de libanesiska myndigheterna ska finnas i södra Libanon och gränserna ska säkras så att vapen inte kan importeras till Hizbollah. Löftet har brutits, Hizbollah har byggt upp ett raketlager på minst 150 000 stycken, och en formidabel gerillastyrka.
  • Libanon ska hålla området mellan ”blå linjen” (vapenstilleståndslinjen till Israel) och Litanifloden fritt från “”personal, militära installationer och vapen” som inte tillhör myndigheterna eller FN-styrkan UNIFIL. Löftet har brutits, Hizbollah har militära positioner ända fram till gränsen
  • FN-resolutionen lovade att en förstärkt FN-styrka (upp till 15 000 personer) skulle hjälpa Libanon att hålla södra Libanon fritt från vapen och militära styrkor som inte tillhörde den libanesiska försvarsstyrkan. Löftet är brutet. UNIFIL patrullerar inte byarna i området för att stoppa beväpningen av terrororganisationen Hizbollah. Redan 2010 var Hizbollah tillbaka med en ansenlig styrka, som bara vuxit.
  • FN-resolutionen krävde att alla stater skulle förhindra försäljning av vapen och militär utrustning till milisgrupper i Libanon. Detta löfte har brutits, särskilt av Iran, men också av andra länder.

Nu ser vi alltså hur södra Libanon blivit en terrorbas mot Israel. Framför ögonen på UNIFIL:s väpnade styrkor har Hizbollah byggt tunnlar i anslutning till gränsen mot Israel, avskjutningsramper och annan militär infrastruktur i ett område UNIFIL ansvarar för. Den libanesiska armen har Hizbollah jagat bort.

När Israel besvarar Hizbollahs eld från sina posteringar i närheten av UNIFIL:s bevakningspositioner kastar UNIFIL skulden på Israel.”

Är experten okunnig, eller en lögnare?

Ulf Cahn avslutar sin text med att ge SVT:s så kallade expert en rejäl känga. Om Lisa Hultman å ena sidan inte känner till UNFIL:s uppdrag och innebörden av säkerhetsrådets resolution 1701 så bör hon, menar Cahn, inte intervjuas och inte uttala sig som om hon vore expert i ämnet. Om hon å andra sidan verkligen besitter kunskapen om UNIFIL:s uppdrag i södra Libanon så ljuger hon medvetet. ”Vilket är värst?”, frågar sig Ulf Cahn.

Ja, vilket är värst? För SVT spelar det nog ingen större roll. De visste vad de skulle få när de bjöd in Hultman som expert – hon har tidigare medverkat i SVT för att försvara Hamas i Gaza. I ett nyhetsinslag sänt den 13 november uttryckte Hultman tveksamhet över att ett utplånande av Hamas kommer att leda till en fredlig utveckling. Att bekämpa terrororganisationen skulle istället kunna skapa större stöd för dem, menade Hultman, och hon var tydlig med hur hon såg på skuldfrågan:

– Hamas terrordåd slog mot den israeliska civilbefolkningen, som straffades för den politik som den israeliska staten för. Och oavsett intentioner från Israel så straffas nu civilbefolkningen i Gaza för Hamas terrordåd, sa Lisa Hultman då.

Vilseledande eller antisemitiskt?

Albert Einstein påstås ha yttrat att ”endast två ting är oändliga – universum och mänsklig dumhet”. Möjligen kan vi lägga till en tredje: Israel-hatet i svensk public service.

Enligt SVT innebär public service-uppdraget att tillhandahålla ”saklig och opartisk information”, och programmen som produceras ”ska präglas av demokratiska och humanistiska värden, folkbildningsambitioner, mångfald och kvalitet”. Hur väl uppdraget faktiskt uppfylls går att diskutera, men bilden som förmedlas av Israel och nationens judiska befolkning blir allt tydligare: Israel är den enda nationen som aldrig får vinna ett krig, samtidigt som världens (och i synnerhet Israels) judar aldrig får vara starka och kapabla att försvara sig själva.

Det är sorgligt att svenska skattebetalare ska tvingas bekosta en nyhetsförmedling som – i bästa fall – är vilseledande, men som – i många fall – doftar av antisemitism.

Lämna ett svar