×

Nyheter

Jeevan Gyawali, senior ingenjör på Facebooks moderbolag Meta, säger under vad han tror är en briefing till en av James O’Keefes undercover-reportrar att negativt innehåll om Kamala Harris automatiskt degraderas så att allmänheten inte ser det.

I en video publicerad på X  förklarar Meta-ingenjören fenomenet shadow banning, som många som är engagerade i sociala medier har lärt sig känna igen.

”Säg att din farbror i Ohio sa något om att Kamala Harris är olämplig att vara president eftersom hon inte har barn, den typen av skit degraderas automatiskt”, avslöjade Metas seniore mjukvaruingenjör Jeevan Gyawali för en undercover-journalist från O’Keefe Media under en dold-kamera-date.

Han bekräftar: ”Personen skulle inte bli meddelad om det” men skulle se en minskning av inläggets engagemang och intryck, och förklarar att Metas ”integrity team” ansvarar för polisiärt innehåll genom ”civil classifiers”, ett system som ”skugg-bannar” inlägg utan meddela användare.

Metoderna som används för att styra konversationen på Facebook är avancerade och resurskrävande:

Gyawali avslöjade också att ett specialiserat SWAT-team (Special Weapons And Tactics) skapades på Meta, och sa: ”Det finns ett SWAT-team som inrättades redan i april… bara för att undersöka alla scenarier gällande hur plattformen kan missbrukas.”

Mark Zuckerberg vill hjälpa demokraterna i valet och det har Meta också förmågan att göra, säger Gyawali.

På frågan om Meta gör sitt yttersta för att skydda demokratin från desinformation, försäkrade Gyawali att ”allt detta kommer att degraderas till hundra procent.” På frågan: ”Har du [Meta] förmågan att påverka valutgången?” bekräftade Gyawali det: ”Ja”, och erkände Metas makt att påverka politiska resultat. På frågan om Mark Zuckerberg, medgrundare och VD vid Meta, stöder Metas politiska inflytande och agenda för att hjälpa det Demokratiska partiet, svarade Gyawali: ”Till hundra procent.”

Kraften hos sociala medieföretag har problematiserats något i amerikansk politik, bland annat av Ted Cruz, och ledande personer på Big Tech har i viss mån konfronterats med det, men för närvarande fortsätter deras manipulation ungefär som tidigare.

James O’Keefes serie av avslöjanden om mäktiga personer med hjälp av hemliga intervjuer har så småningom blivit väldigt lång, men avslöjandena har praktiskt taget aldrig förmedlats av ledande medier.

Lämna ett svar