×

Nyheter

Tyska myndigheter har gripit en 33-årig marockansk salafist. Han är en populär webbimam på sociala medier, enligt BBC Arabic.

Hjälper fattiga pilgrimer

Han kallar sig Abdelhamid på TikTok och bara där har han mer än 611.000 följare. På YouTube har han strax under 100.000 följare. Han är känd för att engagera en ung publik i religiösa och även sekulära frågor. Flera av hans TikTok-videor har över två miljoner visningar.

Salafistisk propagandist

Abdelhamids riktiga namn är Dehran Asanov. Han anses vara en av Tysklands mest inflytelserika salafistiska propagandister. Det kan finnas mer än tusen åhörare när han predikar i moskéer. Han predikar en bokstavlig tolkning av Koranen, att sharia är överordnad sekulära lagar och att kvinnor är underordnade män.

Han har använt sin popularitet för att samla in hundratusentals euro för det fromma ändamålet att bygga moskéer och hjälpa pilgrimer att ta sig till Mecka. Alla donationer skulle ”återbetalas i graven”.

Pengarna omdirigerade

Det har dock framkommit att de insamlade medlen har omdirigerats från moskéer och pilgrimer till Rolexar och Mercedesar – och andra lyxartiklar.

Abdelhamid grips för att säkerställa att han inte tar pengarna med sig och flyr till Dubai.

Under husrannsakan i hans hem beslagtog utredarna 2000 euro i kontanter och ett antal Rolexklockor. De säkrade också hans bil.

– Inte en from medborgare

Minister Herbert Reul i Nordrhein-Westfalen sade enligt Welt att myndigheterna ”länge har vetat att detta inte är en from medborgare”:

– Med sina tirader på internet väcker han hat och uppvigling och planterar islamistiska idéer i huvudet på unga människor.

Riskerar betydande tid bakom galler

Abdelhamid är anklagad för bedrägeri och riskerar, om han fälls, ett fängelsestraff på allt från ett till tio år.

Salafism är en fundamentalistisk rörelse inom sunniislam som uppstod i slutet av 1800-talet.

Lämna ett svar