×

Nyheter

Mark Rutte säger att Nato inte kan bekräfta påståenden om att det finns nordkoreanska soldater på ukrainsk mark. Både Ukraina och Sydkorea har hävdat det. En sådan utplacering skulle ge Nato en förevändning att ingripa. Det är det sista Putin vill.

Nato har ännu inte kunnat bekräfta att Nordkorea skickar soldater för att slåss på den ryska sidan i kriget mot Ukraina, säger generalsekreterare Mark Rutte.

Sydkoreanska myndigheter publicerade på fredagen satellitbilder av vad som tros vara nordkoreanska soldater i Ryssland. Enligt landets underrättelsetjänst har Nordkorea beslutat att skicka fyra brigader på totalt 12 000 soldater för att hjälpa Ryssland.

– I nuläget är vår officiella ståndpunkt att vi inte kan bekräfta uppgifterna om att nordkoreaner nu är aktiva som soldater som deltar i kriget, sa Rutte efter ett möte mellan Natos försvarsministrar i fredags. (NTB)

Med dagens satellitteknik skulle nordkoreaner inte kunna verka i Ukraina utan att bli upptäckta.

Ukraina säger att Nordkorea planerar att skicka 12 000 soldater, men detta är alldeles för litet för att betyda någonting. Dessutom var det inte länge sedan Putin meddelade att de skulle mobilisera ytterligare hundratusen soldater.

Utplaceringen av nordkoreanska styrkor i Ryssland visar att Moskva vill förlänga och eskalera kriget, säger en hög källa i det ukrainska presidentskapet till AFP.

– Det här bevisar än en gång att Moskva vill ha ett större och längre krig, och att de försöker dra in sina allierade i kriget, säger källan.

– Det är omöjligt att förutse hur det här kommer att utspela sig på slagfältet, om den nordkoreanska militären är här. Det här kan komplicera situationen, säger källan.

Sydkoreansk underrättelsetjänst publicerade bilder på fredagen som utger sig för att visa nordkoreanska soldater på rysk mark. Enligt underrättelsetjänsten NIS planerar Nordkorea att skicka totalt 12 000 soldater för att slåss på den ryska sidan i Ukraina. (NTB)

Lämna ett svar