×

Ur flödet/i korthet

SVT:s beslut att låta ”kroppsaktivisten” och antisemiten Stina Wollter leda en ny programsatsning har mött massiv kritik. Ett inslag i fredagens Aktuellt ger dock hopp: Programchefen lovar att det finns plats för ”människor som har åsikter och tar ställning”,  även i ”kontroversiella frågor” – och det måste ju betyda att vänsterns monopol ska avskaffas..?

Beslutet att ge Wollter en ny plattform är så provocerande att även de annars så luttrade svenska public service-konsumenterna har reagerat. Bitte Assarmo uttryckte det hela glasklart i sin text ”SVT:s nya lågvattenmärke – Stina Wollter får eget tv-program”:

”Kropparna hade knappt hunnit kallna efter massakern 7 oktober innan kroppsaktivisten Stina Wollter började sprida antisemitiska konspirationsteorier på sociala medier.”

”De har ljugit om beheaded babies och våldtäkt”

Wollters svar på den största massakern av judar sedan Förintelsen var nämligen ett inlägg på Instagram där hon bland annat förklarade att det i själva verket var Israel som låg bakom massakern på rave-festivalen Supernova eftersom de ville starta ett krig i Gaza, att anklagelserna om halshuggna barn och våldtäkter var falska och att Israel ”systematiskt tagit organ och hud från dödade palestinier”. Klassiska konspirationsteorier och antisemitiska myter, med andra ord.

Det fattades bara någon rad om hur judar använder blodet från kristna barn i sitt bröd så hade Wollter fått Joseph Goebbels att trotsa graven för att vifta med ett frilansavtal.

Inga problem för SVT

SVT:s programdirektör Eva Beckman, som varit anställd på SVT sedan 1999, ser dock inget som helst problem med beslutet att lyfta fram Stina Wollter som programledare. Det var hon mycket tydlig med i det inslag i fredagens Aktuellt som du kan se här och där Beckman mötte DN:s politiska redaktör Amanda Sokolnicki. Med ögonbrynen vid hårfästet intygade en indignerad Eva Beckman att det inte fanns något problem: Stina Wollter har ju bett om ursäkt!

När kritiken blev övermäktig skrev Wollter nämligen ett nytt Instagraminlägg där hon bad om ursäkt ”för att hon fört vidare uppgifter som inte stämmer”. Kritiken beskrev Wollter fortfarande som ”absurd” och menade att fokus istället borde ligga på ”Israels krigsförbrytelser”.

Hoppsan. Allt var ett misstag, ett impulsivt återgivande i stundens hetta av ”uppgifter som inte stämmer”. Ungefär som att det skulle vara möjligt att formulera ett inlägg som Stina Wollters för någon som inte är antisemit?

Elva månaders karens i frysboxen

I alla normala och sunda sammanhang, hade en person med Wollters åsikter förpassats från offentlighetens ljus. Men i Wollters fall så räckte det, som Erik Helmersson uppmärksammar i DN, med elva månader i frysboxen innan hon kunde tinas upp med värdegrundsglorian fortfarande på plats. Är man, som Amanda Sokolnicki påpekade, ”en härlig, frejdig vänsterkvinna” så står dörren till SVT fortsatt öppen.

Så vad är det då Stina Wollter ska göra åt SVT? I programserien Naken med Stina Wollter (!) ska hon ”måla av en naken kändis (!!) och diskutera synen på kroppar” (!!!).

Det låter som ett dåligt skämt, men är tydligen allvar. Jag skulle inte säga något om programserien gick på Öppna Kanalen och finansierades av crowdfunding. Men hela produktionen – inklusive Wollters ersättning – finansieras av skattemedel. Eller med andra ord: av skattebetalare som inte har någon möjlighet att vägra stödja satsningen, eftersom staten ser till att norpa åt sig pengarna innan lönen kommer in på kontot.

Skattefinansierat judehat

Det är här det blir problem. Vi vet att det tyvärr fortfarande existerar individer med så starkt hat mot judar och Israel att de ursäktar bestialisk terrorism, våldtäkter, kidnappningar och mord – även på spädbarn, så läge de är judiska. Men de individerna ska inte ges någon plats i offentligheten, om det inte gäller att diskutera, avslöja och motbevisa deras sjuka ideologi. De ska definitivt inte avlönas med skattepengar.

Samtidigt bör man se saker från den ljusa sidan, och i ett replikskifte signalerar faktiskt Eva Backman att det nu stundar ett paradigmskifte i SVT:s korridorer:

– Det här programmet är ett program där hon [Stina Wollter] medverkar som konstnär. Det är ett program om konst och har inget med världsläget att göra, säger Beckman.

– I SVT kan det, och får finnas, människor som har åsikter och tar ställning i olika frågor. Om man har tagit ställning i politiska frågor eller kontroversiella frågor så kan man till exempel inte bevaka de frågorna, det säger sig självt, eller närliggande frågor.

Innebörden i Beckmans uttalande är att eftersom Wollter inte ska diskutera antisemitism eller ”Israels folkmord”, utan ska delta i egenskap av ”konstnär”, så är det inga problem.

Nu blir det ändring!

Svenska skattebetalare och väljare bör tacka Beckman för detta klargörande. Nu vet vi att SVT fortsättningsvis kommer att ge plats åt ”människor som har åsikter och tar ställning”, och det även i ”kontroversiella frågor”. En inte alltför vild gissning är att det är SVT:s värdegrundspanel som även fortsättningsvis ska definiera vad som klassificeras som ”kontroversiellt”, men inte lägre för att sätta tvärstopp för de kontroversiella – utan för att, i enlighet med Eva Beckmans löfte, släppa fram dem även i public service.

Det innebär att vi kommer att få se andra ”experter” i SVT än Anders Lindberg och Göran Greider, och andra ”kändisar” än Özz Nujen, Henrik Schyffert, Filip och Fredrik, valfri ur klanen Wahlgren eller matlagande hijabistas.

Det var på tiden, suckar nog en ansenlig skara av SVT:s icke-socialistiska tvångsfinansiärer.

Gratis tips till SVT

Låt mig därför komma med några tips på nya format som SVT kan lägga några av sina nio miljarder årliga skattekronor på:

  • Richard Jomshof leder en programserie där kändisar dansar till sina synth-favoriter – Jomshof kommer ju inte delta som SD-politiker, utan i sin roll som inbiten synthare.
  • Katerina Janouch läser heteronormativa sagor i Bolibompa – Janouch är ju inte bara kontroversiell opinionsbildare, utan även barnboksförfattare.
  • Erik Almqvist leder ett reseprogram från Ungern – Almqvist har ju inte bara ett förflutet som järnrörsviftande sverigedemokrat, utan bor sedan många år i Budapest.
  • Kent Ekeroth bjuder in kända arkitekter för att diskutera betydelsen av vackra byggnader i stadsbilden – Ekeroth ska ju inte påminna S om att de nu ägnar sig åt att kopiera Ekeroths politiska förslag, utan delta i sin roll som flitig debattör i Facebookgruppen ”Arkitektupproret”.
  • Ingrid Carlqvist får ansvar för söndagarnas gudstjänstsändningar – Carlqvist är ju inte bara frispråkig och kontroversiell journalist, utan även bekännande kristen.
  • Joakim Lamotte blir ett stående inslag i Ekonominyheterna, där han ger tips om marknadsföring och crowdfunding – han ska ju inte prata om sina arbetsmetoder som journalist, utan om hur man kan försörja sig som swish-hora.
  • Markus Allard reser runt i Europa och recenserar modern konst – han kommer ju inte att agera som företrädare för Örebropartiet, utan som engagerad konstkritiker.
  • Jens Ganman blir SVT:s nye kulturchef – Ganman är ju inte bara ”aktivist” (som han själv benämner sig och alla Sveriges journalister), utan även musiker, författare, filmproducent, sångare och dramatiker (och säkert har jag glömt något).

Nu misstänker jag visserligen att SVT inte kommer att nappa på mina förslag, men det förändrar inte att Beckmans löfte gör det möjligt för oss att kräva en förändring: Så håll fast vid ditt löfte, Eva Backman! Öppna toleranskranarna på riktigt och släpp fram andra än de vänstermarinerade åsiktsklonerna. Ett alternativ är såklart att lägga ner public service om de fortsätter att fultolka sitt uppdrag. Ett första steg kan vara ett snabbt regeringsbeslut om att inte slussa en enda skattekrona vidare till SVT så länge de försvarar antisemitism.

Lämna ett svar