×

Nyheter

Indien är det enda landet i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) som inte stödjer Kinas initiativ ”One Belt One Road” (OBOR).

Skulder förslavar

I ett gemensamt uttalande från SCO:s toppmöte i Islamabad förra veckan uttryckte alla andra medlemsländer – inklusive Ryssland, Iran och Pakistan – sitt stöd för OBOR.

Det är inte första gången Indien avböjer att stödja OBOR. Indien har uttryckt oro för att lånen på flera miljarder dollar till mindre länder som Sri Lanka kan leda dem in i djupa ekonomiska kriser.

Tvist om suveränitet

En viktigare tvistefråga är att projektet berör geopolitiska suveränitetsfrågor genom att det inkluderar det kinesiska flaggskeppet China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) som sträcker sig genom det av Pakistan ockuperade Kashmir, ett 3 000 kilometer långt, 60 miljarder USD havs- och landbaserat kinesiskt infrastrukturprojekt under uppbyggnad i Pakistan.

Syftet med den ekonomiska korridoren Kina-Pakistan är att säkra och förkorta Kinas energiimport från Mellanöstern och undvika det kritiska Malackasundet mellan Malaysia och Indonesien, som i konfliktsituationer kan blockeras och därmed strypa Kinas ekonomi.

Förbindelse mellan Kina och Arabiska havet

CPEC kommer att bygga ut väg- och järnvägsnätet i Xinjiang-regionen, ge Kina tillgång till en djuphamn i Arabiska havet och stärka handelsvägarna från Kina till Europa.

När det gäller Pakistan syftar projektet till att stabilisera elförsörjningen, utveckla infrastrukturen och modernisera transportnäten.

Lämna ett svar