Sedan 2016 har 45 000 människor fått hjälp av myndigheterna att dö i Kanada. Fler rapporterar om att ha fått ”erbjudanden” om dödshjälp från läkare, istället för att opereras och behandlas.
År 2016 införde Kanada aktiv dödshjälp. I den inledande fasen gällde det bara patienter med obotliga sjukdomar som ALS eller aggressiv MS, eller terminal cancer. Men så småningom utökades systemet.
Systemet fick ett eufemistiskt namn och en akronym: Medical Assistance in Dying (MAID).
Nu har det blivit en av de vanligaste dödsorsakerna i Kanada. Enligt myndigheterna själva är det 44 958 personer som har dött till följd av MAID under perioden 2016-2022. Totalt står det för 4,1 procent av alla dödsfall i Kanada och är den femte vanligaste dödsorsaken.
Det första året var det 1 081 personer som fick assisterat självmord. Men 2022 hade det ökat till 13 241 personer.
Den största kategorin patienter som beviljas assisterat självmord är cancerpatienter. Men Kanada har utökat systemet till att omfatta psykiska störningar. Det har lett till starka reaktioner, bland annat bland läkare – vilket lett till att förlängningen skjutits upp.
Har du däremot psykiska störningar och annan bakomliggande allvarlig sjukdom kan du få hjälp att dö.
En av de ledande läkarna i programmet, Ellen Wiebe i Kanada, deltog nyligen i en dokumentär som producerats av BBC. Där skryter hon om hur många människor hon har hjälpt att dö och ler när hon förklarar upplägget.
Se videon nedan:
För några dagar sedan kunde vi även läsa om en kvinna som skulle opereras bort sina bröst till följd av bröstcancer. På väg in till operationssalen erbjöds hon assisterad självmord av läkarna.
”Det skickade mig direkt till källaren. Jag var den mest sårbara jag någonsin varit. Jag satt i en sjukhusrock, kall och helt ensam i en hård plaststol i en korridor. Sedan satte sig läkaren och gick igenom allt det läskiga som skulle hända under operationen. Han frågade mig då: Känner du till assisterat självmord?”, säger hon till den brittiska tidningen The Telegraph.
Kvinnan säger att det enda hon lyckades säga till läkaren som frågade var att hon inte ville prata om det. Det var en chockerande upplevelse för någon som var på väg att genomgå en stor operation, med avsikten att rädda hennes liv.
”Jag kände mig som ett problem de hellre skulle bli av med än en patient som behövde hjälp. Jag vill inte bli tillfrågad om jag vill dö”, säger hon till Telegraph.
I Norge finns redan oro för det ökande antalet människor som tar livet av sig. Förra året begick cirka 650 personer självmord. Det betyder 6 500 överlevande och anhöriga. Tre fjärdedelar är män.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.