Man tror knappt på vad man läser, men sedan kommer man ihåg vad som pågår på andra sidan dammen, i sitt hemland där vänsteraktivister – från media till politiker – tror att de vet vad som är bäst för det amerikanska folket.
En grupp norska vänner ska hjälpa Kamala Harris att vinna valet, skriver Frida Myrvang Saxrud i NRK, som om det vore det naturligaste i världen. Alla i kompisgänget är aktiva i Arbeiderpartiets ungdomsorganisation Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), där de innehar befattningar. Myrvang Saxrud skriver:
Kompisgänget har åkt till USA för att bidra till valet. De gör knackar dörr, påminner väljarna om att utöva sin rösträtt och pratar med väljare som inte har bestämt sig.
Valrörelsen i USA har skapat stort intresse över hela världen – även bland de unga i Trøndelag får vi veta.
Vännerna Live Naomi Lubanda-Husby, Dina Nesgård Evjen, Falk Frydenlund, Synne Løvvik, Mads Hoff och Agnar Mattias Høgsnes packade sina väskor och begav sig över dammen för att bidra.
De tillbringar det mesta av sin tid med att träffa väljare som behöver en påminnelse för att utöva sin rösträtt:
– Vi går mest på hembesök i olika kvarter. Där pratar vi med osäkra väljare som inte bestämt sig för om de ska rösta på Trump, Harris eller om de ska rösta överhuvudtaget, säger Live.
Läs: De behöver en påminnelse om att rösta på Kamala Harris från unga människor i ett land 7 000 km bort, som varken har rösträtt i USA eller vet något väsentligt om livet där.
– Det kommer att bli ett väldigt jämnt val, och eftersom det är otroligt mycket som står på spel känns det väldigt naturligt att bidra så mycket man kan, säger Live.
Nej, Live. Det är faktiskt inget naturligt med att du åker 7 000 mil för att påverka väljarna i ett land där du inte har rösträtt. Har du gått i de amerikaners skor som lider på grund av Harris och Bidens misskötsel av landet?
– Det här valet handlar lika mycket om världen som det handlar om USA, och jag är väldigt orolig över tanken på att Trump skulle kunna bli president igen. Ingen tjänar på hans politik, särskilt inte vi unga, säger Mads.
Nej, Mads. Kanske borde du istället fråga de nästan 80 miljoner amerikaner som kommer att rösta på Trump, både unga och gamla, svarta, vita, bruna och alla andra från alla samhällsskikt.
I en undersökning gjord av Ipsos presenteras att 47 procent av norska män i åldern 18 till 29 skulle ha röstat på Trump, skriver Myrvang Saxrud:
– Jag tror att det kan vara ett tecken på att det är många killar som är missnöjda och att det har blivit svårare att vara pojke 2024. Ändå är det inget gott tecken att man ser att det finns så många unga killar som skulle kunna har tänkt rösta på Trump, säger Agnar, som också är invald i Lierne kommun för Arbetarpartiet.
Du har faktiskt ingenting med det att göra, Agnar. Senast jag kollade var Norge ett fritt land, och folk kunde själva välja vem de ville rösta på.
Eller kanske vi hade fel när vi trodde att Norge var världens mest demokratiska land?
Vi tycker faktiskt att man skulle kunna använda sin tid bättre genom att gå ut och prata med unga väljare i Lierne kommun, Agnar. Kanske skulle du förstå varför dessa unga väljare hejar på Trump. Men det vill man inte, för man är medlem i Arbeiderpartiet, och det blir aldrig vanligt folks tur hemma i Norge.
Det oroar gruppen av vänner vad det kan betyda för demokratins framtid om Trump vinner:
– Det är något man tänker på när man åker dit. Om Trump skulle förlora är det inte givet att han kommer att erkänna nederlag på ett fredligt sätt, vilket är en skrämmande signal att skicka ut till resten av världen, där vi redan nu kan se att flera demokratier försvagas, tillägger Synne.
När hon är i USA borde Synne kanske hellre tänka på att det har blivit en farligare plats under Biden och Harris, och att allt har blivit nästan dubbelt så dyrt som för fyra år sedan. Hon ska också komma ihåg att ha kontanter till hands när hon möter fattiga människor på gatan, människor som har fått lämna sina hem för att de inte har råd med de ökade levnadskostnaderna, efter det att Synnes föredragna kandidat hade blivit vicepresident.
Men kanske kompisgruppens aktivism hade gjort större nytta i Iran, där kvinnor risikerar sina liv för att protestera mot obligatorisk hijab. Men det skulle nog vara för riskabelt för godhetsposörerna från Norge.
Arrogansen och föraktet för vanliga män och kvinnor i Amerika som inte vill ha Kamala Harris som president är häpnadsväckande, särskilt när unga privilegierade människor från Norge tror att de vet vad som är bäst för det amerikanska folket.
Fotnot: Aftonbladet presenterar idag en undersökning utförd av Demoskop, som gör gällande att 73 procent av svenskarna skulle ha röstat på Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris om de hade varit röstberättigade i det amerikanska valet.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.