En bondeuppror är i annalkande i Storbritannien efter att Labours finansminister Rachel Reeves avslöjade att bönder nu kommer att behöva betala arvsskatt på de gårdar de lämnar till sina barn. Många fruktar att detta innebär slutet för familjejordbruken, och åtminstone en bonde har redan begått självmord i desperation.
Nu är det brittiska bönders tur att berätta för myndigheterna var skåpet ska stå. I ett flitigt delat klipp, bland flera liknande som cirkulerar i sociala medier, berättar den unga bonden Maria Warne-Elston hur den nya arvsskatten kommer att påverka jordbruket:
Brittiska bönder är inte rika, säger Warne-Elston. De har inte pengar till sitt förfogande att betala 20 procent av gårdens värde när de tar över. Resultatet kan bli övergivna gårdar som ingen har råd att ta över.
Tuff arbetsdag
Storbritannien har ett stort och produktivt jordbruk. Landet är till 62 procent självförsörjande på mat, vilket är mer än Norge och Sverige med sina runt 50 procent, som är mycket längre än det var för fyrtio år sedan, då andelen låg på närmare 80 procent. I osäkra tider är självförsörjning viktigt. Efter översvämningarna i Spanien kommer flera länder i Europa märka att tillgången till frukt och grönsaker vintertid kan påverkas.
Bönder i Storbritannien, liksom i andra länder, arbetar i en bransch som kräver mycket och som inte alltid ger lika mycket tillbaka. Väder och vind, låga priser från stormarknadskedjorna för produkterna, inga semesterersättningar och fysiskt hårt arbete är deras vardag.
Den nya arvsskatten påverkar gårdar värda mer än en miljon pund (ca 14,2 miljoner svenska kronor). National Farmers’ Union (NFU), bondeförbundet, kallade avgiften en ”katastrof” för familjejordbruk och sa att den skulle ”försämra nästa generations chanser att fortsätta producera brittisk mat”, enligt BBC. Bönder kommer att behöva sälja en del av marken för att kunna betala, säger NFU.
– Skadlig skatt
Kemi Badenoch, den nya ledaren för det konservativa partiet, kallade det en ”skadlig familjegårdsskatt” och sa att hon skulle upphäva den.
Premiärminister Keir Starmer tror att skatten bara kommer att drabba en minoritet. ”Den stora, stora majoriteten av bönderna kommer att förbli oberörda”, var hans svar till Badenoch.
Ett femtiotal bönder protesterade utanför Northern Farming Conference i Hexham, Northumberland, på onsdagen. Men det riktiga upproret kommer att ske den 19 november, då tusentals förväntades samlas utanför Church House i London. Men NFU har sagt att bara 1 800 medlemmar ska få vara med – övriga bönder kommer förmodligen att samlas någon annanstans med sina traktorer.
För sent för vissa
För vissa är det dock för sent att protestera. John Charlesworth, 78, hittades död på sin familjs 28 hektar stora gård i tisdags eftersom han fruktade att gården i Barnsley, Yorkshire, skulle falla ur hans familjs ägo efter att den nya arvsskatten träder i kraft. Hans son, Jonathan, 46, sa att finansminister Rachel Reeves och Keir Starmer hade dödat honom.
”Han var den snällaste person man kunde träffa”, sa Jonathan om sin far till The Telegraph. ”Han tog inte skitsnack. Han skulle göra vad som helst för vem som helst, jag tror inte att någon hade ett dåligt ord att säga om honom.” Charlesworth sägs ha ägnat de sista timmarna av sitt liv åt att försöka komma på hur han skulle skydda sin familj från den nya skatten.
Labour under Keir Starmer har anklagats för att gå hårt åt den privata sektorn med budgeten denna vecka. Även privata skolor har drabbats av regeringens aggressiva skattepolitik. Finansminister Rachel Reeves hade lovat ”inga nya skatter för arbetande människor”, men både de som skickar sina barn till privata skolor, och inte minst bönder, är verkligen arbetande människor. Den privata sektorn krymper i proportion till rekordstora mängder som pumpas in i den offentliga sektorn.
Storbritannien har nu det största skattetrycket i fredstid och den högsta skuldsättningen sedan 1960-talet – och marknaderna reagerade med att falla.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.