×

Ur flödet/i korthet

Australiska myndigheter kommer att förbjuda barn under 16 år att använda sociala medier. Den nya lagstiftningen presenteras av landets socialistiske premiärminister Anthony Albanese som ”världsledande”.

– För oroliga föräldrar

Lagförslaget, som läggs fram för parlamentet denna vecka, syftar till att ”minska den skada” som sociala medier orsakar barn.

– Lagförslaget är till för mammor och pappor som precis som jag är väldigt måna om sina barns säkerhet på nätet. Jag vill att australiska familjer ska veta att regeringen stöder er, säger den omtänksamma patrioten Albanese.

Inga undantag

Även om alla detaljer i lagförslaget inte har offentliggjorts står det klart att förbudet även kommer att omfatta unga som redan finns på sociala medier, skriver det norska webb-magasinet  Teknokratiet.

Exakt vilka sociala medier som kommer att omfattas av förbudet är oklart: Kommer det bara att omfatta plattformar som Facebook, Instagram, TikTok, YouTube – eller möjligen även de otaliga mindre plattformarna med en social komponent, som till exempel spel Minecraft och andra?

Australiens Social Media Services Online Safety Code definierar sociala medier som elektroniska tjänster vars enda eller primära syfte är att underlätta social interaktion mellan två eller flera slutanvändare, vilket gör det möjligt för slutanvändare att ansluta eller interagera med andra slutanvändare, vilket gör det möjligt att distribuera material om tjänsten.

Teknikföretagen som barnvakter

Inga undantag kommer att göras för barn som kan visa sina föräldrars samtycke, och det blir upp till medieplattformarna att hindra barn från att få tillgång till den förbjudna frukten.

Förbudet mot sociala medier fram till 16 års ålder flyttar alltså enligt lag ansvaret för barns beteende på nätet från föräldrarna till teknikföretagen. Detta kommer att påverka australiensare i alla åldrar – inte bara de unga.

Digitalt ID bakom knuten?

Mer än 140 akademiker, experter och medborgarrättsgrupper har skrivit under ett öppet brev som motsätter sig förslaget. En av farhågorna handlar om hur myndigheterna tänker verkställa förbudet.

Olika metoder för åldersverifiering som digitalt ID, kreditkort, ansiktsanalys etcetera övervägas. Konsekvenserna av detta kommer inte bara att påverka tonåringar. Regeringen vill ha ett nationellt system för åldersverifiering på sociala medier, vilket innebär att alla australiensare måste bevisa att de är gamla nog att surfa på nätet.

Med identifiering kommer anonymitet på nätet i princip också att vara ett minne blott. Även om uppgifterna är anonymiserade ligger risken för missbruk latent.

Många unga, och särskilt unga män, är lyhörda för konservativa röster på sociala medier – och det är viktigt att ha kontroll över vad folk får höra. Kommentatorn och komikern Russel Brand har sin egen twist på saken:

– Vi vill inte ha en ny Trump, så låt oss legitimera masscensur av sociala medier genom att först ”skydda barn”, och sedan genom att skydda vuxna som egentligen bara är stora barn…

– Utbredd moralpanik

Australian Humanities Research Council (AHRC) anser att regeringen agerar utifrån ”en utbredd moralpanik” utlöst av ”populära böcker” som hävdar att sociala medier påverkar barns mentala utveckling:

– Bevisen som stödjer sådana påståenden saknas till stor del. Fokus ligger på ångest, elakheter och övergrepp – men på sociala medier finns också hopp, social kontakt och stöd på samma sätt som i samhället i stort.

– Verkligheten är komplex

– Dagens tonåringar har upplevt finanskrisen, pandemin, kriget i Europa och Mellanöstern och en påstådd klimatkris. Det är en förenkling att förklara sociala medier som källan till all denna generations smärta. Verkligheten är betydligt mer komplex. Att 60 procent av australierna stöder förbudet är mer en önskan om att dessa problem inte existerar än vettig politik.

Ett annat problem är den enorma mängd användardata som åldersverifieringsprocessen oundvikligen kommer att generera. I bästa fall kommer uppgifterna att finnas kvar i ”någon annans databas” med de integritetsproblem detta medför.

Farföräldrarnas analoga värld…

Sociala medier är också ”verktyg där unga människor bygger gemenskaper och utvecklar sin identitet”, skriver AHRC:

– En ungdom utan sociala medier kanske förbereder dem för sina farföräldrars analoga värld, men inte dagens verklighet. Barn har rätt att vara online enligt paragraf nr 25 i FN:s barnkonvention från 1989.

Inget nytänkande

Albanese fick en gång frågan vad han skulle göra om han fick ren makt, fem år som diktator i landet utan att någon tittade på hans kort?

– Den stora frustrationen är sociala medier. Där kan anonyma tangentbordskrigare säga vad som helst utan rädsla för någonting, saker de aldrig skulle säga öga mot öga.

Inga påföljder för användarna

Lagstiftningen kommer att upprätthållas av Australiens onlinetillsynsmyndighet, eSafety Commissioner och kommer att träda i kraft 12 månader efter att den har antagits. Användare som bryter mot förbudet ska dock inte straffas.

 

Lämna ett svar