×

Nyheter

Det står nu klart att Danmark blir det första landet i världen att införa en CO2-skatt på jordbruket. Detta rapporterar DR.

Fallet får internationell uppmärksamhet. BBC hänvisar till detta som en skatt på flatulens, det vill säga djur som fiser. Danska partier har kommit överens om hur världens första skatt på utsläpp av växthusgaser från jordbruket, inklusive tarmgas från boskap som kor och grisar, ska införas.

Runt 60 procent av Danmarks yta är idag odlad, vilket gör Danmark till det land som har högst andel odlad mark, tillsammans med Bangladesh.

Avgiften blir 120 danska kronor per ton CO2 från 2030 och den stiger till 300 danska kronor 2035.

Enligt beräkningar från det danska finansministeriet innebär den CO2-skatt som regeringen har kommit överens med SF, Liberal Alliance, De Konservative och De Radikale om, att 500 gram köttfärs blir 1,00 danska kronor dyrare år 2030 och 1,90 danska kronor dyrare 2035.

Departementet har också räknat på hur mycket priset på 500 gram fläskfärs och en liter mjölk kommer att öka.

Fläskfärs kommer att öka med 20 öre 2030, medan mjölk kommer att öka med 10 öre 2030 – och 30 öre 2035.

Dansk Folkeparti (DF), Danmarksdemokraterne, Enhedslisten och Alternativet är inte med i det gröna avtalet. DF:s gruppledare Peter Kofod fruktar konsekvenserna för det danska jordbruket:

– Jag är oroad över att en CO2-skatt kommer att drabba bra danskproducerade livsmedel hårdare än alla andra, och att de i slutändan kommer att väljas bort av konsumenterna till stor skada för vårt jordbruk.

Kofod är också orolig för konsumenterna när priset på varorna i kyldisken stiger.

– Faktum är att konsumenterna har fått vänja sig vid mycket högre priser de senaste åren på grund av inflationen. Och när man lägger en ny skatt på det så bidrar det inte precis till sammanhållningen i Danmark, säger han.

Jacob Jensen (V), livsmedels-, jordbruks- och fiskeriminister, välkomnar däremot den nya CO2-skatten.

”Danmark ska vara ett föregångsland. Och vi är med i detta avtal. Vi ska utveckla livsmedelsproduktionen så att vi producerar produkter i världsklass, samtidigt som vi minskar vårt klimat- och miljöavtryck”, skriver ministern i ett mejl till DR Nyheder.