Vid klimattoppmötet (COP29) i Baku har EU, USA och andra rika länder som Storbritannien och Australien kommit överens om övertid för att höja erbjudandet om ”klimatfinansiering” till fattiga länder från 250 till 300 miljarder dollar per år. år till 2035.
Flytten kommer efter att erbjudandet på 250 miljarder dollar hade avvisats, men det är oklart om utvecklingsländerna är redo att acceptera det, rapporterar Reuters.
COP29 höll på att bli ett fiasko för klimataktivister när evenemanget egentligen skulle vara över, och det är fortfarande en öppen fråga om det blir en avtalstext som alla är överens om.
U-länderna hade från början krävt 1 300 miljarder dollar årligen, men kan se sig behöva acceptera 300 miljarder för att överhuvudtaget nå en överenskommelse.
Men ett avtal kan hänga i en tunn tråd:
Listan över länder som ska bidra – omkring två dussin industriländer, inklusive USA, europeiska länder och Kanada – går tillbaka till en lista som antogs under FN:s klimatförhandlingar 1992.
Europeiska regeringar har krävt att andra ska hjälpa till att betala, inklusive Kina, världens näst största ekonomi, och oljerika Gulfstater.
Trumps valseger lägger ytterligare en dämpare på andra västländers vilja att donera:
Det senaste valet av Donald Trump till USA:s president, som har kallat klimatförändringarna en bluff, har kastat en skugga över samtalen i Baku. Förhandlare från andra rika nationer förväntar sig att världens största ekonomi inte kommer att bidra till klimatfinansieringsmålet under Trumps kommande fyraårsperiod.
Trump har meddelat att han kommer att dra tillbaka USA från Parisavtalet så fort han tar över som USA:s president.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.