En färsk undersökning gjord av de tyska flyktingmyndigheterna visar att 65 procent av de tillfrågade bland krigsflyktingar från Ukraina vill bosätta sig permanent i Tyskland.
Sådana undersökningar har genomförts regelbundet och för bara ett och ett halvt år sedan var det en majoritet av de tillfrågade som sa att de en dag ville återvända till Ukraina, rapporterar Die Welt.
Ukrainare säger allt oftare att de bosätter sig, och intresset för jobb och språkkurser växer, skriver den tyska tidningen.
Sedan krigsutbrottet i februari 2022 har Tyskland tagit emot 1,1 miljoner ukrainska krigsflyktingar och i april bodde 1,3 miljoner ukrainare i landet. Enligt de federala myndigheterna är omkring 855 000 av dessa i arbetsför ålder, rapporterar Tagesschau.
I juli fanns det dock bara 266 000 ukrainska flyktingar i Tyskland som arbetade, visar siffror från den tyska regeringen.
Det finns därmed nästan 750 000 ukrainare som lever på tyska socialbidrag, trots att stora delar av Ukraina anses vara säkert. Från Polen, som också tagit emot många ukrainare, men inte erbjuder välfärdsförmåner på tysk nivå, har många ukrainare återvänt hem.
Situationen utgör ett dilemma för Tyskland. Å ena sidan talas det om låga födelsetal och behovet av att importera arbetskraft. Men personerna som kommer är inte nödvändigtvis lämpliga för jobben i fråga.
På den tyska högerkanten är det därför fler som hellre vill skicka hem ukrainare än att låta dem leva på socialbidrag i Tyskland, eller eventuellt sänka socialförsäkringen. CDU:s bayerska systerparti CSU har redan förespråkat att de som inte har ett jobb måste återvända till Ukraina.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.