×

Nyheter

I Sverige kommer nu det statliga bolaget Vattenfall att avbryta en klimatsatsning för att fånga upp koldioxid (CO2) och gräva ner den i marken. Det rapporterar SVT.

Vattenfalls löfte att fånga upp koldioxid och lagra den i marken har nästan passerat två decennier. Trots flera försök att komma igång har det statliga energibolaget beslutat att ställa in sin senaste satsning som skulle fånga upp 150 000 ton koldioxid från Jordbro kraftverk.

— Det var inte väntat, säger Sara Bjurström, stadsbyggnadschef i Haninge kommun utanför Stockholm, om beslutet.

Vattenfall vill inte bli intervjuad, men skriver i ett mejl till SVT att ”marknaden för koldioxidavskiljning är för omogen, och att det saknas finansiering för att genomföra projektet”.

— Det är en viktig del i att hantera klimatförändringarna för hela regionen, säger Sara Bjurström, som tycker att det är synd att projektet ställs in.

Även projektet att fånga och lagra 200 000 ton koldioxid från Vattenfalls anläggning i Uppsala har ställts in, uppger företaget.

2008 investerade Vattenfall miljarder i att fånga upp koldioxid från sina koleldade kraftverk i Tyskland. Vattenfall hade då de näst högsta utsläppen av alla energibolag i Europa. Vattenfalls utsläpp i Polen och Tyskland motsvarade de totala utsläppen i Sverige. Men att sluta elda med kol för att minska klimatpåverkan sågs inte som ett alternativ.

Lösningen att fånga upp koldioxiden från företagets skorstenar och lagra den i marken ansågs vara mer realistisk. ”Det är det som anses vara den viktigaste komponenten för att lösa klimatproblemen”, sa Vattenfalls dåvarande vd, Lars G Josefsson, när SVT intervjuade honom 2008.

Men problem med att hitta en lämplig lagringsplats för koldioxiden ledde till att projektet lades ner.

16 år senare investerar svenska staten nu 36 miljarder kronor i storskaligt utnyttjande av tekniken. Denna gång på Sveriges biobränsleanläggning.

Men trots regeringens förhoppningar om avskiljning och hantering av koldioxid, även känd som Carbon Capture and Storage (CCS) på engelska, är statliga Vattenfall inte lika optimistiska om tekniken. Kolavskiljningsanläggningen vid Vattenfalls biobränslefabrik i Jordbro skulle vara i drift 2028 och fånga upp 150 000 ton koldioxid per år.

Lämna ett svar