×

Ur flödet/i korthet

Den här veckan inleddes rättegången mot Deng Chol Majek (18) vid Wolverhampton Crown Court.

Majek anklagas för att ha knivhuggit Rhiannon Skye Whyte på stationen Bescot Stadium i Walsall den 20 oktober 2024.

Det brutala mordet på Rhiannon Skye skapade inga rubriker, men historien om rättegången dök av en tillfällighet upp på internet.

Deng Chol Majek, som är asylsökande, deltog i fredags via videolänk från HMP Manchester. Han hade bott på det närliggande Park Inn Hotel, där 27-åriga Rhiannon Skye var anställd.

Hon dog på sjukhus den 23 oktober, tre dagar efter att hon skadats, skriver BBC i en artikel som är väldigt fåordig och använder nyspråk för att tona ner det. Hon var ”hurt”, inte knivhuggen, enligt nyhetskanalen.

Vi känner igen språket från våra egna medier.

Den tilltalade, som ursprungligen kommer från Sydsudan och talade via en arabisktalande tolk, nekade till att ha varit närvarande på platsen, fick domstolen veta.

Han förnekade också en annan anklagelse om olagligt innehav av en skruvmejsel på tågstationen.

BBC berättar inte om Deng Chol Majek använde skruvmejseln på Rhiannon Skye.

Men det är kanske bäst så, för vi vill inte veta hur kvinnan med det vackra leendet upplevde sina sista minuter på jorden.

Ett liv räddades medan tre liv på Valdresekspressen gick förlorade

Vi minns de grymma morden på Valdresekspressen 2013, som har många likheter med mordet på Rhiannon Skye.

Den misstänkte, Peter Beak, var också en asylsökande från Sydsudan och han slaktade brutalt 19-åriga Margaret Molland Sanden, 55-årige Arve Kvernhaug och 53-årige Brahim Khoya.

Våra ledare har beslutat att rädda världen. Ett liv räddas, medan andra måste gå förlorade.

Rättegången mot invandraren som misstänks för mord kommer att ta dubbelt så lång tid som vanligt på grund av språkbarriären, skriver The Telegraph.

Deng Chol Majek (18), som kom till Storbritannien i en liten båt, kan inte tala engelska, har domstolen hört.

The Telegraph berättar mer än BBC.

Deng Chol Majek anklagas för att ha knivhuggit Rhiannon Skye Whyte i nacken.

Vi orkar inte tänka på det. Men han använde nog skruvmejseln. När viljan att döda finns kommer man att ta till vilket vapen som helst.

Som Peter Beak från Sydsudan. En slägga och en kökskniv. Han borde aldrig ha satt sin fot på norsk mark. Men våra politiker bjöd in honom.

Trippelmördaren slog först de tre offren på Valdresekspressen med en slägga. Sedan använde han en kökskniv som han köpte på en loppis i Årdal dagarna innan han steg på bussen.

Han kan ha planerat det, sa polis och andra. Tack för att ni säger det uppenbara, sa vi. Ändå försökte de förklara honom som galen vid tiden för brottet, som de nästan alltid gör när utlänningar dödar.

Det verkar inte så illa då, måste de tycka, de som är ytterst ansvariga. De kommer aldrig att erkänna det och de fortsätter att ta in människor som vill oss ont. Inte alla, naturligtvis, men en är för många. Fråga Margaret, Arne och Brahims familj.

Vi vill helst inte tänka på det, men eftersom Margaret attackerades sist blev hon vittne till att Beak slog Arve och Brahim med en slägga, innan han stormade bak i bussen och gjorde samma sak mot henne.

Sedan knivhögg han alla tre.

Margaret visste förmodligen i flera minuter att det var hennes sista dag på jorden. Det gjorde nog Rhiannon Skye också.

Men vi måste rädda världen, säger de ansvariga för blodbadet.

Kriminalomsorgen självkritisk efter Beaks självmord

Det slutade med att Peter Beak tog sitt liv i fängelse.

Normala människor skulle inte bry sig. Han förtjänade att dö. Det gjorde inte Margaret, Arne och Brahim.

Men de som främjar obegränsad invandring, till varje pris, är inte normala. Många var upprörda över att Beak kunde ta livet av sig i fängelset och krävde en utredning om hur något sådant kunde hända.

Norska Kriminalomsorgen är självkritisk efter dödsfall, skrev tidningarna då:

– Kriminalomsorgen anser att det är förkastligt att den 31-årige man som åtalades för trippelmordet i Årdal lyckades ta sitt liv i fängelset.

Vi kan inte minnas att några politiker eller andra ”50-er-ikke-nok”-aktivister varit självkritiska efter den brutala massakern på Valdresekspressen eller någon annan gång som en norrmans liv behövt gå förlorat.

Men varför skulle de det? De är ute efter att rädda världen, och för att göra det måste en del liv offras.

Margaret, Arne och Brahim var ”collateral damage”. Det är Rhiannon Skye Whyte också, och tusentals andra.

Skruvmejseln som användes vid attacken hittades aldrig

Den 20 oktober attackerades Rhiannon Skye Whyte på perrongen på Bescot Stadium i Walsall, varifrån hon skulle ta det sista tåget hem från jobbet, skriver The Telegraph.

Hon hade strax innan lämnat jobbet på det närliggande hotellet Park Inn by Radisson, som hade byggts om till en asylmottagning.

Systern Alexandra Whyte berättar för The Guardian att Whyte hade jobbat ett halvår på hotellet, som ligger två minuters promenad från stationen, och att hon pratade i telefon med sin bästa vän när attacken skedde.

Hon hittades av passagerare på plattformen och fördes till sjukhus, men dog av sina skador tre dagar senare, med familjen vid sin sida.

Whyte beskrev sin syster som världens mest osjälviska, generösa och kärleksfulla person; hon var udda, okonventionellt rolig och familjeorienterad:

– Överallt som hon kom fick hon nya vänner, och det här var vänner för livet. Hon var oöverträffad i sin iver att hjälpa och hon var alltid glad.

Det är underförstått att skruvmejseln som användes vid attacken aldrig har hittats, skriver The Telegraph till slut.

Vi vill inte tänka på vad hon måste ha gått igenom.

En skruvmejsel, en slägga och en kökskniv. Människor som vill döda andra kommer alltid att hitta sina vapen.

Medlemmar av Whytes familj satt på åhörarbänken för att bevittna förhandlingarna, som varade runt 20 minuter, skriver BBC i sin mycket korta artikel.

Det är förmodligen sista gången Rhiannon Skye Whyte nämns i de liberala nyheterna. Precis som i Norge.

Senast statskanalen nämnde Margaret Molland Sanden var 2015. Rubriken var ”Facebook fjerna minneside for drapsoffer” (Facebook tar bort minnessida för mordoffer).

– Sidan har beskyllts för att ha uttryckt rasistiska och högerextrema åsikter, och nära vänner till Margrete Molland Sanden (19) bad folk att ta avstånd från minnessidan.

Åsikterna i denna artikel på Document kommer förmodligen också att uppfattas som högerextrema och rasistiska av många.

Då får det väl vara så.