Den persiska Akameniddynastin försökte utan framgång erövra grekiska stadsstater och 449 f.Kr. slöt grekerna och perserna fred – men vid det laget hade de båda sidorna också fått nog av varandra. Det dröjde 2393 år innan diplomatiska förbindelser upprättades mellan Grekland och Iran.
Inbördeskrigen är bland de mest kända och fascinerande krigen i mänsklighetens historia. De var anmärkningsvärda inte bara på grund av stridernas våldsamhet, deras historiska betydelse och hur den grekiska militärstrategin kunde utmanövrera en mycket överlägsen fiende, utan också för styrkan i deras personligheter, de mänskliga dramer som utspelade sig bakom kulisserna och de europeiska grekernas anmärkningsvärda förmåga att se striderna och motsägelserna mellan dem i den stora bilden när de stod inför en gemensam fiende.
David mot Goliat
Perserkrigen utkämpades på 500-talet f.Kr. mellan dåtidens rikaste och mäktigaste imperium, Perserriket, och självständiga, relativt fattiga grekiska stadsstater.
På höjden av sin makt omfattade den akamenidiska dynastin ett territorium som, förutom dagens Iran, bestod av delar av dagens Irak, Egypten, Syrien, Pakistan, Jordanien, Israel, Libanon, Armenien, Centralasien, Kaukasus och den asiatiska delen av Turkiet.
Grekarna var splittrade och inblandade i ändlösa interna konflikter, de hade varken persernas resurser eller befolkning, men de lyckades ändå besegra dem och behålla sin självständighet.
De mest kända striderna utkämpades på det grekiska fastlandet, men konflikten började med den joniska revolten 499-494 f.Kr., där grekiska stadsstater i Mindre Asien gjorde uppror mot persiskt styre.
Överraskad av storm
Rebellerna plundrade och brände den lokala huvudstaden Sardis, men i slutändan krossade perserna rebellernas fäste.
Den persiske kungen Darius I var arg över att Aten hade lånat rebellerna fartyg och gett dem militärt stöd. För att straffa atenarna samlade han en armé för att invadera staden.
Den första expeditionen år 492 leddes av hans svärson Mardonius. Flottan gick in i Thrakien, men förstördes av en storm och Mardonius återvände till Persien.
Överraskningsattack
Darius startade sin andra expedition 490. Den här gången skickades hela invasionsstyrkan, inklusive kavalleriet, med fartyg över Egeiska havet under ledning av de två befälhavarna som hade slagit ner det joniska upproret, liksom Hippias, en förskjuten atensk tyrann.
Perserna landsteg i Attika vid Marathons kust. Atenarna hade tio tusen man och väntade på förstärkningar från Sparta, men attackerade omedelbart – vilket överraskade perserna som enligt Herodotus, ledde butikstappningen.
Flera hundra tusen man
Tio år gick innan perserna återigen attackerade grekerna. När Darius son Xerxes blev kung organiserade han en ny expedition mot Aten – den här gången med en överväldigande styrka. År 481 f.Kr. samlade Xerxes en armé på flera hundra tusen man och en flotta på sexhundra fartyg.
Xerxes krävde att de grekiska stadsstaterna skulle underkasta sig honom utan motstånd, och många gjorde det, inklusive Thebe. Men atenarna och spartanerna förolämpade de persiska sändebuden och svor motstånd till sista man.
Förutspådde vad som skulle komma
Atenaren Themistokles hade många år i förväg förutspått att attacken en dag skulle komma – och övertygade atenarna om att bygga sin egen flotta. År 481 f.Kr. hade Aten en flotta på över tvåhundra fartyg.
31 grekiska stadsstater gick samman i en gemensam armé under ledning av krigarstaten Sparta vars soldater var kända för att aldrig retirera från slagfältet. Themistokles förde befälet över den atenska flottan under överinseende av en spartansk amiral.
Den persiska flottan förstördes
I det första stora slaget höll den spartanska kungen Leonidas, med 300 soldater, ut i tre dagar mot hela den persiska armén. Efter att tusentals perser hade slaktats blev spartanerna till slut omringade och dödade som en enhet – och Xerxes armé kunde marschera utan motstånd mot Aten – som brändes ner till grunden.
Kriget var inte vunnet med förstörelsen av Aten. Under den berömda Slaget vid Salamis förintade grekerna den persiska flottan. Xerxes återvände till Persien och lämnade över ansvaret till Mardonius. I slaget vid Plataea drev spartanerna bort perserna från det grekiska fastlandet.
Kort efter att den persiska flottan hade förstörts gjorde de joniska grekerna i Mindre Asien uppror igen. I slaget vid Mycale vann grekerna en stor seger som befriade ön Samos från persisk kontroll.
Det atenska marinförbundet
Under de kommande trettio åren fortsatte Aten att kämpa mot perserna för att få kontroll över de grekiska samhällena i Egeiska havet. År 449 f.Kr. undertecknades ett fördrag som slutligen satte stopp för fientligheterna mellan Aten och Persien. Det lade grunden till det atenska sjöfartsförbundet av demokratiska stadsstater, som bildades efter en kongress 477 f.Kr.
Grekernas triumf säkerställde att den grekiska kulturen och de politiska strukturerna överlevde under lång tid efter det persiska imperiets fall.
Det var inte förrän 1902 som shahen av Persien, Mozaffar ad-Din, och George I av Grekland kom överens om att erkänna varandra de jure – efter 2393 år upprättades diplomatiska förbindelser mellan Grekland och Iran.