Det kommer rapporter om en kraftig ökning av våld och hot i landets grund- och gymnasieskolor. Under de senaste fem åren har anmälningarna om våld i grundskolan i Sverige ökat med 60 procent.
SVT har analyserat de anmälningar om fysiskt våld som landets F-6-skolor har lämnat in till Arbetsmiljöverket. De flesta handlar om skolpersonal som utsatts för våld, men var sjätte anmälan förra året handlade om våld mellan elever.
”För oss är det inte siffror, det är vår verklighet. Många tror att det är ett socioekonomiskt problem, men det finns i hela landet, i många klassrum”, säger Anna Olskog från Lärarnas Riksförbund.
Arbetsmiljöverket genomförde 2024 inspektioner av 1.000 svenska skolor med fokus på våldsförebyggande arbete. Inte nog med att benägenheten att anmäla våld har ökat, det finns också tecken på att våldet ökar. Enligt siffror från Försäkringskassan ökar också sjukskrivningarna på grund av våld.
Enligt Lärarnas Riksförbund krävs ett långsiktigt och holistiskt angreppssätt för att åstadkomma förändring i skolan. Facket hävdar att en bakomliggande orsak är ekonomiska nedskärningar.
”Ett barn är aldrig ett arbetsmiljöproblem, men det blir det indirekt när vi får sämre och sämre förutsättningar. I grund och botten kan vi hantera det här i klassrummet om vi är tillräckligt många och hinner förbereda oss”, säger Anna Olskog. ”De som är ansvariga är våra beslutsfattare och det krävs politiska beslut, något annat är inte möjligt”, säger hon.
Utbildningsminister Lotta Edholm (L) kallar situationen i den svenska skolan för oacceptabel. Hon menar att det delvis är en kulturfråga och att fler måste ta sitt ansvar. ”Föräldrarna måste ta ett större ansvar och skolan har också ett ansvar att sätta ner foten”, säger hon.
Vilket ansvar har hon som utbildningsminister? ”Jag har ett stort ansvar. Till exempel att ändra lagstiftningen så att lärarnas befogenheter blir tydligare och ett ansvar för att öka resurserna.
Attacker mot lärare och hot om dödligt våld har rapporterats på Vrinneviskolan och Söderporten i Norrköping. Under 2024 har antalet anmälningar ökat dramatiskt på båda skolorna.
Hot om våld mot personal har förekommit, där en elev till exempel hotat att ta fram en kniv för att skada personal. En elev har också slagit en lärare när denne satt och åt.
”Det handlar om olika elever och olika incidenter som har inträffat på olika platser. Både ute på skolgården och inne i klassrummet”, säger Kajsa Andersson Lundblad, rektor på Söderporten.
”Skolan är en spegling av samhället och våldet har blivit allvarligare”, säger Heikki Bodsunder på Lärarnas Riksförbund till SVT.