×

Nyheter

Jens Stoltenberg ser fram emot att leda elitnätverket Bilderberg. DNB:s vd Kjerstin Braathen är stolt och tror att norrmannen kommer att göra världen till en bättre plats.

För många år sedan hade knappt någon hört talas om Bilderbergnätverket och när det började viskas om att det var en plats där eliten diskuterade sina kapitalistiska prognoser avfärdades det hela som en konspirationsteori.

I dag har det hela ”vitkalkats” och i kommittén ingår Norges tidigare utrikesminister och World Economic Forums vd Børge Brende, Ryanairs vd Michael O’Leary, Microsofts vd Satya Nadella samt investeraren och Palantir-grundaren Peter Thiel.

Nätverket har nyligen öppnat upp mer för världen och publicerar en årlig lista över deltagare och diskussionsämnen på sin webbplats. Men mötena hålls under ”Chatham House”-regler, vilket innebär att deltagarna inte kommer att avslöja vem som har sagt vad, skriver E24.

– Jag ser fram emot att leda Bilderberg-nätverket. Det är en församling där vi diskuterar viktiga frågor”, säger Stoltenberg till E24.

De senaste två åren har DNB:s VD Kjerstin Braathen och Akers VD Øyvind Eriksen deltagit i mötena i Madrid och Lissabon.

DNB:s VD, som under ett möte på World Economic Forum i Davos sade att människor måste lära sig att lida, är mycket entusiastisk över att Stoltenberg leder elitnätverket som träffades första gången 1954.

”Som norrman är jag stolt över att vi har Jens Stoltenberg, med hans erkännande och expertis. Jag tror att han kommer att göra ett bra jobb med att bidra till att göra världen i stort till en bättre plats genom att underlätta det som en viktig mötesplats”, säger Braathen.

Stoltenberg är ordförande i styrkommittén tillsammans med Marie-Josée Kravis, som är president för American Friends of Bilderberg Inc. och ordförande för The Museum of Modern Art.

Det är denna kommitté som beslutar vilka 120-150 personer som bjuds in varje år.

Det sägs att under Bilderbergmötenas tre dagar ”diskuterar företagsledare, politiker, akademiker och mediefolk olika ämnen” i syfte att skapa ”bättre relationer mellan Europa och USA.”