×

Ur flödet/i korthet

Spaniens turistindustri kan glädja sig åt att landet tog emot 94 miljoner turister förra året, men missnöjet med massturismen växer.

Turismen står för hela 13 procent av landets ekonomi, men möts av ett växande missnöje bland spanjorerna. Fastighetspriserna har exploderat till följd av att utlänningar köper semesterbostäder och många bygger lägenheter med sikte på Airbnb-marknaden, som genererar högre inkomster än långtidsuthyrning till spanjorer.

Den spanska industri- och turistministern Jordi Hereu säger att turister spenderade cirka 126 miljarder euro i Spanien 2024. Det motsvarar en ökning med 16 procent jämfört med föregående år.

Hereu använder dock en något lägre siffra i ett annat uttalande.

– År 2024 var ökningen 10 procent jämfört med föregående år. Spanien fortsätter att sätta rekord.

Det finns en ökning av demonstrationer mot turister, som upplever en ovänlig värdbefolkning, och vissa turister kastas det vatten på. Samma problem finns på andra populära destinationer: Dubrovnik har infört en slags ransonering av antalet dagliga besök, och i Venedig måste man betala för att komma in i staden.

Nu vill den spanska regeringen ta i med hårdhandskarna, skriver Matthew Lynn i The Spectator.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez är så trött på att rika utlänningar blåser upp fastighetsmarknaden att han planerar att införa en skattehöjning på 100 procent för alla utanför EU som köper ett hem i Spanien.

Det kan naturligtvis vara populärt på kort sikt, men Spanien kan drabbas hårt på lång sikt om de stänger dörren för rika utlänningar.

Även för många britter, som lider under Rachel Reeves skattetyranni, är en 100-procentig ökning av fastighetsskatten så dålig att inte ens Reeves kunde komma på något liknande, skriver Lynn.

Eftersom man inte kan få tillbaka sina pengar när man säljer fastigheten kommer det effektivt att stänga den spanska marknaden för utlänningar. Man måste antingen hyra eller åka någon annanstans.

Det är lätt att förstå spanjorernas irritation, och det är inte svårt att känna med människor som tycker att de områden de har vuxit upp i förändras så väsentligt. Det är ju trots allt så: Många norrmän reagerar negativt på den massinvandring som håller på att förstöra våra bostadsområden.

Men det finns en väsentlig skillnad: Även om det finns ett antal ungdomar som beter sig illa på semestern i Spanien, är det inte de som äger fritidshus. Dessa är vanligtvis välbärgade människor från medelklassen och uppåt, som sällan begår brott och som också pumpar in pengar i den spanska ekonomin.

Mindre turism i Spanien kommer att leda till massiv arbetslöshet på restauranger, hotell och hyresmarknaden. Detta kommer att stå många spanjorer dyrt och slå undan benen för en stor del av deras försörjning.

Problemet är också överdrivet, särskilt när anklagelsen riktas mot britterna, som utgör en del av de personer från länder utanför EU som köper spanska fastigheter. Förra året såldes cirka 27 000 fastigheter till personer från länder utanför EU.

För ett land med en total befolkning på 48 miljoner är det en liten andel. Det är osannolikt att EU-medborgare utesluts på grund av EU:s regler om fri rörlighet för varor och kapital.

De så kallade expats är dessutom samlade kring några få utvalda områden, som Malaga, Marbella, Nerja och Mijas, och har inte någon större kulturell påverkan på Spanien som helhet.

Ägarna av semesterbostäder för med sig investeringar och arbetstillfällen. Spanien har lyckats växa betydligt snabbare än resten av Europa de senaste åren, med en tillväxttakt på 2,7 procent förra året. Men med den socialistiska Sanchez i förarsätet kommer tillväxten att strypas.

Liksom mycket av Europa, inklusive Storbritannien, är det verkliga bostadsproblemet i Spanien att för lite byggs och att landet har för många dåligt utbildade invandrare.

Att motsätta sig att rika turister skapar ekonomisk tillväxt är bien pensant i dagens Europa. Även i våra länder finns det argument för en turistskatt på flera ställen, eftersom turismen har exploderat nu när både Norges och Sveriges ekonomier, med god hjälp av bankväsendet, har fått värdet på kronorna att kollapsa.

Men om man protesterar mot massinvandring av icke-västerlänningar som sällan får jobb, och även de som är registrerade som arbetande betalar nästan aldrig tillräckligt med skatt för att täcka de kostnader de orsakar landet, samtidigt som brottsligheten ökar och säkerheten försämras, då är man rasist, nazist, alla svordomar är tillåtna.

Paragraf 185 är inte till någon hjälp, snarare ett hot mot dem som reagerar på ”fel” sätt på den underbara ”mångfalden”.

Spanien bör bekämpa massinvandringen till Europa och narkotikasmugglingen över Medelhavet samt göra det enklare och billigare att bygga bostäder. Men det kräver sunt förnuft och rätt prioritering.

Som vi vet är detta en bristvara i hela EU. Det är därför den spanska regeringen föredrar att stänga landet för rika utlänningar. Det kanske vinner några röster, men det löser inte det verkliga problemet.