×

Ur flödet/i korthet

EU tar i med hårdhandskarna mot teknikmiljardären Elon Musk och meddelandetjänsten X.

EU-kommissionen kräver att X redovisar vilka algoritmer som används. Dessutom vill kommissionen veta hur faktagranskning och spridning hanteras.

Det beror på att X inte tillåter så kallade oberoende faktagranskare att avgöra vad som är sant på plattformen, utan istället har infört möjligheten för andra användare att skriva korrigerande kommentarer som visar på en annan verklighetsuppfattning (community notes).

Nu har Metas vd Mark Zuckerberg beslutat att införa liknande praxis för sina plattformar Facebook och Instagram, vilket EU starkt ogillar.

Detta kan möjligen bero på att så kallade faktakontrollanter är lojala mot de nuvarande sanningar som främjas av myndigheterna, både i EU och i Norge, där vi har levt med Faktisk.no i några år.

Nyligen bytte chefen för Faktisk.no, Kristoffer Egeberg, arbetsplats till PST (norska polisens säkerhetstjänst). Hans ersättare, Stian Eisenträger, kom från tjänsten som chefredaktör för Norwegian Defence Forum.

De nya kraven är en del av utredningen om huruvida X har brutit mot reglerna i EU:s Digital Service Act (DSA).

– Vi är fast beslutna att se till att alla plattformar som är verksamma i EU respekterar våra lagar, som syftar till att göra online-miljön rättvis, säker och demokratisk”, säger EU:s digitala kommissionär Henna Virkkunen i ett pressmeddelande.

Musk har nyligen gjort ett antal angrepp på europeiska politiker på X, framför allt den brittiska Labourregeringen, och har hyllat det tyska partiet Alternative für Deutschland (AfD) och sagt att de är det enda parti som kan rädda Tyskland.

EU-kommissionens talesperson Thomas Regnier hävdar dock att detta inte har spelat någon roll. Men Musk säger bara ”Amerika först, alltid”.

– Dessa steg tas helt oberoende av politiska överväganden eller specifika händelser, säger han.

Man får dock en känsla av att EU befinner sig i fritt fall. Framgång är osäker, men underhållning är garanterad!

Tysklands avgående förbundskansler Olaf Scholz sade på fredagen att Elon Musk hotar demokratierna i Europa. EU-politiker pratar precis som demokraterna i USA: Demokrati innebär en enpartistat. Det nya Sovjetunionen håller på att växa fram, Fienden är innanför våra portar.

Musk har nyligen gått till verbala angrepp mot både Scholz och Storbritanniens premiärminister Keir Starmer.

Ett antal EU-politiker har skrivit till Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och uttryckt oro över att Musk försöker blanda sig i europeisk politik.

Brittiska Labour skickade 100 representanter till USA för att hjälpa Kamala Harris i hennes valkampanj, tack och lov till ingen nytta. Den politiska ledningen i EU (och Norge) har varit mycket kritisk mot Donald Trump i flera år. Detta är så utbrett att till och med FrP-ledaren Sylvi Listhaug före valet sade att hon skulle ha röstat på demokraterna.

På måndag kommer nog många europeiska politiker att ångra sig. Trump kommer förhoppningsvis att starta en helt ny världsordning. Här i Budapest är stämningen festlig, även bland dem som kallar sig socialdemokrater.