×

Nyheter

De flesta av de solenergisystem som installeras i Tyskland tillverkas i Kina, liksom styrenheterna för dessa system. Enheterna kan styras via kommandon på internet, vilket innebär att de kinesiska tillverkarna – och därmed även regimen i Peking – kan utlösa strömavbrott i Tyskland.

Varningen kommer från Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), den tyska federala myndigheten för cybersäkerhet, i ett uttalande till Welt am Sonntag.

BSI är oroade över situationen, som enligt myndigheten innebär en ”betydande riskpotential”, eftersom Kina i en tänkt krissituation skulle kunna orsaka en blackout i Tyskland, skriver Die Welts söndagstidning.

Eftersom solenergi ofta produceras vid tidpunkter då efterfrågan på el är låg bör solcellssystem rutinmässigt kunna kopplas bort tillfälligt från elnätet via fjärrkontroll på instruktioner från nätoperatören för att upprätthålla stabiliteten i kraftsystemet.

Det handlar om mindre bortkopplingar för att förhindra en total blackout, och som det hela fungerar har de kinesiska tillverkarna direkt tillgång till systemrelevanta delar av den tyska strömförsörjningen.

Den ursprungliga planen var att inmatningen från solcellssystem och vindkraftverk skulle styras via gateways för smarta mätare. Marknadslanseringen av intelligenta styrenheter har dock tagit flera år att få till stånd. Men eftersom stabiliteten i elnätet nu hotas av ett överskott av solenergi under påskens lågkonsumtionsperiod, ska inskränkningen ske via växelriktare till cirka fyra miljoner tyska solkraftverk, varav de flesta underhålls och styrs av kinesiska tillverkare via internet.

Cybersäkerhetsmyndigheten är mycket kritisk till denna lösning:</p”BSI är mycket kritisk till att fjärrstyrning av växelriktare via tillverkarna realiseras för att driva nätet”, säger en talesperson för myndigheten.”BSI anser att det faktum att tillverkarna har direkt tillgång till ett så stort antal enheter i det europeiska elnätet, möjligen via ett moln utomlands, innebär en betydande riskpotential.

Det finns även en risk för hackning från andra aktörer än Kina:

”Förutom direkt åtkomst från tillverkaren kan säkerhetsluckor i produkterna utnyttjas av andra parter”, fortsätter BSI.

”Energiomställningssystem, såsom solcellssystem, bör drivas lokalt där det är möjligt, och den nätstödjande styrningen av dessa system bör implementeras via smarta mätsystem”, säger myndigheten.

Efter problem med kinesiska växelriktare i USA och Storbritannien har Litauen förbjudit import av kinesisk styrteknik för sol- och vindkraftverk samt batterilagringssystem, skriver Welt am Sonntag.