Bokstavflagga hämtad från Ung.no
– Jag får nästan en chock när jag ser vad det kostar, säger Pride-ambassadören för Gävleborg, till och med gay. Han svarar att hans egen arbetsgivare har betalat mer än två miljoner kronor för att certifiera de anställda i HBTIQ, det vill säga modern könsdelteori. Vet du vad bokstäverna står för?
Gävleborgsregionen i Sverige beslutade 2016 att delar av länets verksamhet ska vara LGBTIQ-certifierade, som omfattade både ledning, kommunikationschefer och utvecklingsavdelningen. Certifieringen äger rum under fyra halvdagskurser, där de anställda lär sig att förbättra arbetsmiljön och behandla varandra ur ett HBTIQ-perspektiv.
För dem som inte vet vad bokstäverna (anagram) står för kommer definitionen här:
Lesbisk, bög, bisexuell, trans, trans eller queer. För dem som behöver en definition av detta, eller eventuellt fler bokstäver, finns det på sidan Ung.no, som är den offentliga informationskanalen för ungdomar. Här får du svar på vad du undrar. Webbplatsen drivs av direktoratet för barn, ungdomar och familjer (Bufdir).
»«.
Det är dock inte helt gratis, och enligt SVT-Nyheter kostar en kurs för 50 personer 250 000 NOK. Kostnaden för ”certifiering” av Gävleborgs anställda har hittills nått 2,1 miljoner norska kronor.
Regionråd Fredrik Åberg-Jönsson (V) säger att det kanske låter som mycket pengar, men att det är värt det:
– Två miljoner låter kanske mycket, men det påverkar många människor, så det är definitivt värt det.
På frågan från SVT om kursens tema inte behandlar ämnen som redan ingår i regionens jämställdhetspolitik svarar han:
– Det är tydligt att de går in i varandra, men fokus är på HBTQI-människor.
På frågan om det inte borde vara en självklarhet att denna grupp också redan ingår i jämställdhetspolitiken påpekar han att de verkligen vill arbeta med den här gruppen:
– Du kanske tror det, men vi vill verkligen arbeta med den här gruppen och öka förståelsen, så det är bra att vi har speciella ansträngningar.
Då är det ganska otroligt att den som reagerar är Gävleborgs egen Pride-ambassadör, Lars-Åke Wilhelmsson. Till SVT säger han att han inte gillar kostnaderna:
– Som gay man tycker jag att RFSL gör fantastiska saker. Det är otroliga pengar som RFSL fakturerar för detta, jag hade ingen aning om att det var så dyrt, jag får nästan en chock när jag ser vad det kostar. Det vore bättre att spendera pengarna på att stärka likabehandlingsprogrammet och på någon som var mer involverad på varje arbetsplats.
RFSL, Sveriges svar på norska FRI, anordnar kurserna. Kursen måste upprepas vart tredje år för att anses vara godkänd.
Hur många gäller för detta? Tja, längst ner i fallet från SVT får vi en indikation:
RFSL är den nationella föreningen för rättigheter för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer människor. Det grundades 1950, har 7 000 medlemmar och 36 filialer över hela landet.
Det är ett dyrt bokstavlek.
Gävles prideambassadör: ”Får en chock när jag ser vad det kostar” (SVT)