×

Nyheter

EU:s stats- och regeringschefer träffas för ett informellt toppmöte i Egmontpalatset i Bryssel på måndag. Högst upp på dagordningen står EU:s försvar, men det finns också risk för handelskrig och frågan om Europa kan ta hand om sig självt.

Europa har förlitat sig starkt på att USA ska stå för notan för Europas försvar. Detta håller nu på att omprioriteras. Trump vill prioritera försvaret av Nordamerika. Europa måste betala för sitt eget försvar. Detta blir akut om en fredsbevarande styrka för Ukraina ska kunna organiseras. En styrka på 100 000 man kräver ett större logistiskt stöd.

Och värst av allt: bristen på pengar. EU har inte pengar till att bygga upp ett effektivt försvar. Politiskt finns det en vilja att stå på egna ben, men EU har lagt så mycket pengar på det gröna skiftet att det inte finns utrymme för nya initiativ.

Keir Starmer har bjudits in till toppmötet, men inte Norge.

För Danmark är frågan om Grönland viktig. António Costa, Europeiska rådets ordförande, har lovat att backa upp Danmark.

Den stora elefanten i rummet är hur det hela ska finansieras.

Flera länder vill att EU som helhet ska ta upp stora lån. Det skulle vara en ny väg att gå och det finns flera betänkligheter mot en sådan plan.

En omstridd fråga är om EU ska ta nya gemensamma lån för att blåsa liv i försvarsindustrin.

Frankrike och Estland hör till de länder som är för, medan mer sparsamma EU-länder som Tyskland, Sverige och Nederländerna är skeptiska.

19 EU-länder, däribland Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien samt de nordiska länderna, har också undertecknat ett brev till EU-ledningen med krav på att Europeiska investeringsbanken (EIB) ska ges större utrymme att låna ut pengar till försvarsindustrin.

Samtidigt är EU-länderna medvetna om att de kommer att behöva öka sina försvarsbudgetar under de kommande åren. Det kommer sannolikt nya krav från NATO. Rutte har redan meddelat att ett nytt mål sannolikt kommer att vara ”långt över” tre procent (NTB)

Kriget i Ukraina har pågått i tre år och ändå är det först nu som EU:s stats- och regeringschefer diskuterar utvecklingen av en egen försvarsindustri. Uncle Sam har betalat för det hittills, men med Trump är det över.

Senare i vår kommer EU-kommissionen att presentera en vitbok om försvaret.

EU håller också på att utveckla ett nytt program för försvarsindustrin, EDIP. Som NTB tidigare har rapporterat kan detta innebära guldkantade kontrakt för den norska försvarsindustrin.

Det polska ordförandeskapet i EU har ambitioner att få programmet antaget före sommaren (NTB)

Trump har en bra hand om man ser försvar och handel i ett sammanhang. USA First innebär att USA inte längre kommer att vara den som betalar notan.