Proteinet från bakterierna testas nu för att användas i odlad köttproduktion. Traditionella metoder för att odla bakterieprotein har varit beroende av tillräcklig syretillförsel. Det är komplicerat.
Nu har forskargruppen vid Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) lyckats använda nitrat istället. Det är första gången någon har lyckats odla bakterier till mycket höga tätheter utan syre.
– Om detta går åt rätt håll är det inte otänkbart att du någon gång i framtiden kommer att ha bakterier i din tacosås, skriver Dr Marte Mølsæter Maråk NMBU i ett mejl till NTB, medveten om att tanken kan vara ganska främmande för de flesta.
Den nya proteinprodukten har testats som fiskfoder med lovande resultat. Målet är att proteinet ska kunna användas som tillsats i livsmedel eller som en komponent i odling för labbkött.
– I teorin borde det vara helt säkert att använda detta som människoföda. Vi använder inga sjukdomsframkallande bakterier och de producerar inga farliga ämnen. Men det är nog en högre tröskel att vänja sig vid tanken på att äta det här själva, trots att vi redan får i oss mjölksyrabakterier genom yoghurt och ost, säger Maråk.
Hon pekar också på användningen av mikroorganismer i produktionen av bröd och öl. Och även om det är långt kvar till bakterietacosen så kan till exempel proteinpulver snart tillverkas av bakterier som odlats i ett laboratorium.
Forskning kring alternativa proteinkällor har pågått under lång tid eftersom proteiner är resurskrävande att producera i naturen. Insekter och bakterier har lyfts fram som framtida möjligheter för att till exempel minska köttproduktionen. Maråk berättar att bakterier kan innehålla så mycket som 80 procent protein, förutom viktiga vitaminer, mineraler och fettsyror.
– De kräver liten plats att producera, är inte beroende av klimat och säsong och kan odlas på många sätt, till exempel genom att använda restråvaror som annars skulle slängas som avfall, säger hon.
I jämförelse ger dagens livsmedelsproduktion upphov till höga utsläpp av växthusgaser och kräver mycket mark och vatten.
Maråk säger att den nya metoden har tagits emot väl i forskarvärlden, både för att den inte kräver syre och för att bakterierna har ett högt proteininnehåll. Erfarenheterna hittills visar dock att människor är mer tveksamma till att äta mat som innehåller till exempel insekter och bakterier.
Priset är också viktigt.