![](https://www.document.se/wp-content/uploads/2025/02/ntb-ypz5uzdjn4i-1536x1024-1-1024x683.jpg)
Marknaderna drog slutsatsen att tullar mot Mexiko och Kanada skulle skada ekonomin och höja priserna. Men tullarna fick båda länderna att göra som Trump ville.
Det här är något som till och med Greg Ip, chefsekonomisk kommentator på Wall Street Journal, noterar.
Med Donald Trumps återkomst till makten har entusiasmen för tullar och argumenten för att införa dem ökat: De kommer att leda till en ekonomisk ”guldålder”, de leder inte till inflation, de betalas av utlänningar snarare än amerikaner och de är ett effektivt verktyg i politiska konflikter.
De flesta ekonomer håller inte med, men vem lyssnar på ekonomer nuförtiden?
Man måste vänta tills man ser effekten av åtgärderna innan man dömer ut dem, säger Ip. Man behöver ”naturliga experiment”. De 72 timmar då president Trump var på väg att införa 25-procentiga tullar på varor från Kanada och Mexiko är ett sådant experiment.
Kanske borde han nämna detta för klimatfanatikerna också? Förutsägelser är inte vetenskap: Vetenskap måste baseras på empiriska bevis.
Hursomhelst: Både Kanada och Mexiko reagerade och lovar nu att säkra sina gränser mot USA, precis som Trump ville. Som ett resultat av detta har Trump lagt tullarna på is i en månad, men grannländerna undgår inte trycket.
EU är i panikläge och tror sig kunna vinna ett handelskrig genom att satsa ännu mer på grön galenskap genom att införa ”Clean Industrial Deal”, ett rent självskadebeteende som vår regering förmodligen kommer att följa blint och lydigt.
Jag förstår att Trump använder tullar som ett förhandlingschip, och hittills verkar det fungera. Marknadsreaktionerna var små och kortlivade, och på tisdagen, när tullarna på Mexiko och Kanada pausades, hade mycket av denna trend vänt.
Det tog alltså tre dagar efter att Trump deklarerat införandet av tullar från och med lördagen innan marknaden var tillbaka i balans på den andra handelsdagen på Wall Street efter helgen.
Det här är bara två dagars marknadsutveckling, och det finns knappast någon garanti för att verkligheten kommer att bli som investerare förutspår, skriver Ip.
Fördelen med denna bedömning är att den är objektiv: Investerare vill tjäna pengar, inte göra en poäng.
Tullförespråkare hävdar att utlänningar är så beroende av den amerikanska marknaden att de hellre sänker priserna och accepterar tullar än förlorar marknadsandelar. Tariffer ses därför av dem som en gåva till den amerikanska statskassan från utlänningar.
Marknaden ser i allmänhet saker annorlunda.
Marknaden ser i allmänhet annorlunda på detta. Men oljepriset berättar en annan historia: Trots att Trump införde en tull på 6 dollar per fat på olja från Kanada sjönk faktiskt oljepriset, medan det motsatta skulle hända, enligt de så kallade experterna.
Experterna tror fortfarande att tullar kommer att vara skadliga för ekonomin. Men de kanske inte förstår Trumps motiv?
Vad händer om målet inte är att hjälpa ekonomin utan att tvinga dina partners att uppfylla dina krav – på handel, nationell säkerhet och invandring? I så fall är det okej att tullar skadar, så länge de skadar den andra parten mer.
När Trump först hotade med tullar i november förra året agerade både Mexiko och Kanada snabbt för att möta hans krav på att stoppa flödet av fentanyl och migranter.
Men när tullarna faktiskt infördes reagerade både Mexiko och Kanada hårdare, till en början. Det varade inte länge och Trump stod till slut som klar vinnare i det kortlivade ”handelskriget”. Situationen i Kina kommer dock att ta längre tid.
Trumps försvarare insisterar på att det finns en skillnad mellan tullar för att förhandla (tillfälliga genom design) och tullar för att minska handelsunderskottet och samla in intäkter (obestämd). Men Trump själv gör ingen sådan skillnad.
Trump verkar dock se saker annorlunda. Tullarna mot Mexiko, Kanada och Kina var inte en förhandlingstaktik, sade Trump på lördagen:
– Det är rent ekonomiskt. Vi har stora [handels] underskott med alla tre.
Detta borde oroa Berlin, eftersom Tyskland har ett rekordbrytande handelsöverskott med USA. Samtidigt upplever den tyska industrin en pågående ekonomisk kris som orsakas av den huvudlösa politiken i Energiewende, liksom av konsekvenserna av den massiva invandringen av improduktiva människor från Mellanöstern och Afrika. I synnerhet den vitala tyska fordonsindustrin kämpar i skuggan av klimatmålen.
Trump hotar med tullar på japanska varor om inte USA:s handelsunderskott med Japan jämnas ut. Trump sade detta när Japans premiärminister Shigeru Ishiba besökte Washington på fredagen, skriver NTB-AFP.
Kanada och Mexiko har arbetat hårt i 30 år för att integrera sig i den enorma amerikanska marknaden. Så de kan inte irritera en president som inte tvekar en sekund att attackera USA:s motståndare.
Så länge tullar används som ett förhandlingsmedel finns det inte mycket Kanada och Mexiko kan göra. De måste helt enkelt följa order från den nye sheriffen i Washington DC.
Det finns liten anledning att hoppas att EU och Norge kommer att följa samma taktik. EU lider av en vanföreställning och tror att man kan vinna konkurrensen mot USA genom att satsa ännu hårdare på det gröna skiftet. Våra politiker böjer sig baklänges för Bryssel.