×

Kommentarer

 

16Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Joh 3:16

Tidningen Dagen har en intressant intervju med den välkände biologen Dag O. Hessen om gudstro och vad som kan få honom att tro igen – för han hade tro som barn, men förlorade den.

När han förklarar sin väg bort från tron hänvisar han dock inte till vetenskapliga realiteter, utan till en plötslig död tidigt på sin grundskola i Lillehammer. Och han förklarar det så här:

En flicka i vår klass dog. Jag vet fortfarande inte varför. Men vi var alla på begravningen. Det var en helt fruktansvärd upplevelse. Vi såg den lilla kistan sänkas ner i graven medan hennes föräldrar grät.

Frågan om hur detta kunde hända blev därmed relevant. Hessen minns inte om någon direkt hävdade att Gud måste ha haft en plan, men säger att det kan ha antytts. I vilket fall som helst kom han till slutsatsen att det var en helt omöjlig idé.

Det var förmodligen händelsen som fick mig att inse att det var irrationellt att tro att det fanns en god och allsmäktig Gud.

Det är ingen ovanlig historia Dag O. Hessen berättar, men som kristen gör den intryck, samtidigt som jag finner det något obegripligt att en intellektuell kapacitet som en professor i biologi tror att Gud kan vara både god och allsmäktig som han vill. Har han verkligen frågat sig om det är möjligt?

Hessen pekar också på naturkatastrofer som en orsak till bristande tro och pekar på en stor jordbävningskatastrof i Iran 2003, där mer än 40.000 människor dog. Många av dessa var barn. Förödelsen och lidandet var enormt.

– Efter några dagar drogs en gammal kvinna levande ut ur spillrorna. Det skildrades av vissa som ett mirakel av Gud. Då frågade min dotter varför Gud inte räddade alla de andra – och alla barn som dog.

För Hesse visar detta exempel att vi inte bara står inför ondskans problem:

Det finns också ett problem med tillfälligheter. Eftersom vi inte kan hitta någon logik bakom det faktum att helt oskyldiga människor kan påverkas av fruktansvärda saker.

Ja, lidandets problem är svårt, men vi lever i en fallen värld, och jag kan inte föreställa mig att det skulle vara positivt för människor om de visste att de aldrig skulle utsättas för sjukdom eller olycka, samtidigt som de behåller sin fria vilja. Och jag kommer också på mig själv med att undra: Vad är det som gör att vi, Dag O. Hessen inräknad, blir chockade av ondska och lidande om världen uppstod ur tomma intet och vi alla är resultatet av en lång rad slumpmässiga orsaker utan mål eller mening? Har han inte också ett problem med ondska, eller accepterar han ondska och lidande som en oundviklig del av naturen?

Men den stora frågan är om Gud kan vara god och allsmäktig på det sätt som Hesse vill. Jag är inte säker på varifrån denna önskan om en fullständigt allsmäktig Gud kommer ifrån, men jag tror att ingen egentligen vill ha en sådan Gud. En Gud som är fullständigt allsmäktig kan inte bara vara god, han måste kunna vara allt, inklusive det vi uppfattar som ont, samtidigt som människan inte längre kan behålla sin fria vilja.

Om vi tror att en god Gud har skapat denna värld och att den inte har drabbats av ett fall är biologiprofessorns kritik berättigad, men ondskan kommer inte från Gud utan från människans missbruk av hans gåva till oss: vår fria vilja.

Vad vi däremot vet om Gud är att han är fullständigt god och helig och att han inte kan tolerera synd. Hans intolerans mot synd begränsar hans allmakt på samma sätt som hans sanning gör. Motsatsen finner vi i islam, där Allah är fullständigt allsmäktig, men inte absolut god och sann, eftersom Allah inte kan låta sin makt begränsas av någonting.

Dag O. Hessen kräver alltså något som Gud inte kan vara, och jag tycker att det är sorgligt att han inte ser det. För det handlar om den bild av Gud som vi har tränats att tro på.

Vi närmar oss påsk och Hessen säger till Dagen att ett riktigt stort mirakel skulle kunna få honom att tro igen. Jag vet inget större mirakel än en Gud som offrar sig själv för att rädda det han själv har skapat. Så kristendomen är resultatet av ett mirakel, och upprätthålls av detta mirakel. Och kom ihåg att Jesu lidande och död hade varit onödig om Gud hade varit så allsmäktig som muslimerna tror att Allah är, och som Hesse vill att Gud ska vara. Men eftersom Gud är oändligt god offrade han sig själv för oss och friköpte oss från fördärvet. Han var tvungen att göra det på det hårda sättet eftersom hans allmakt begränsas av hans sanning och godhet.

Ty så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Gud, universums skapare, älskar oss, jag finner inget större under än det!

Välsignad söndag!