×

Nyheter

Skolorna i Oslo har under den senaste tiden sett en markant ökning av antalet elever som stängs av efter att ha begått allvarliga eller upprepade brott.

Utbildningsmyndigheten betonar behovet av att upprätthålla en säker skolmiljö, men Venstres kunskapspolitiske talesman Abid Raja befarar att denna praxis kan leda till permanent uteslutning för dessa ”utsatta ungdomar”.

Enligt Dagsavisen har fler elever blivit avstängda från skolan under de senaste sex månaderna än under de föregående fem åren tillsammans.

Trenden gäller främst elever på gymnasieskolor i östra Oslo med en hög andel minoritetsspråkiga elever.

Abid Raja medger att skolor ibland måste utesluta elever som begår allvarliga brott för att garantera andras säkerhet. Han anser dock att skolorna misslyckas genom att stöta ut dessa ungdomar ur skolsystemet, vilket han befarar kan leda till radikalisering och ytterligare brottslighet.

Han säger att det inte är en lösning att låta ungdomar som har begått brott stanna utanför skolsystemet under längre perioder.

Lärarorganisationer har också uttryckt oro över situationen.

Utdanningsnytt rapporterar att ökningen av utvisningar kan vara ett tecken på att skolorna saknar tillräckliga resurser för att ta hand om elever med ”stora utmaningar” och pekar på möjliga samband med nedskärningar i specialundervisningen och brist på alternativ.

En skolpsykolog har också uttryckt oro över situationen.

En skolpsykolog har i en debattartikel i Aftenposten hävdat att exkludering sällan är en optimal lösning för elever med ”komplexa problem” och efterlyser mer holistiska och tvärvetenskapliga angreppssätt.

Abid Raja är bekymrad över att regeringen har nedprioriterat storstäderna, vilket han menar bidrar till att skolorna lämnas ensamma med dessa utmaningar.

Han föreslår en tätare uppföljning av de exkluderade eleverna i samarbete med polis och socialtjänst för att förhindra en negativ utveckling.