×

Svarta tavlan

Norska medier kännetecknas av att de kastar in allt i kriget mot Trump. Men de är okritiska till källorna. I dag citerar Khrono Rachel Maddow på MSNBC, som hävdar att Trumps tullar är inspirerade av en fiktiv karaktär som uppfunnits av rådgivaren Peter Navarro.

Maddow försöker skandalisera Trump och hans team: De är amatörer och vet inte vad de gör. Lite av samma tongångar hörs i norska medier: Trump har ingen aning om vad han gör.

Peter Navarro citerar i sina böcker en expert som kallar sig Ron Vara. Men han existerar inte. Det här är Navarros namn stavat på ett annat sätt. Allt är en bluff”, säger Maddow. ”Trump och hans team har ingen aning om vad de gör.

Andra journalister kör med historien, Kathrine Bouhle, och därmed Khrono.

En sökning på nätet visar att det under 2019 framkom att Ron Vara var en fiktiv person.

Han förekommer först i boken Death by China, skriven tillsammans med Greg Autrey, som var medveten om att Ron Vara var fiktiv.

Men även om boken inte ska vara fiktion är Vara en fiktiv karaktär.

”Ron Vara är ett anagram på Navarro”, säger Tom Bartlett, en journalist som avslöjade bluffen i Chronicle of Higher Education.

Vara förekommer i ett halvt dussin av Navarros böcker från 2001.

Navarro, som är chef för Vita husets kontor för handels- och tillverkningspolitik, försvarade uppfinningen som en ”nyckfull konstruktion”.

”Inte vid något tillfälle användes karaktären felaktigt som en faktakälla”, skrev han i ett e-postmeddelande. ”Det är bara ett roligt påhitt.”

Bartlett blev nyfiken på Vara efter att ha blivit uppmärksammad på karaktären av Tessa Morris-Suzuki, professor emeritus vid Australian National University.</p

”Hon är Asienforskare och arbetade på en uppsats om Peter Navarros ganska hetsiga retorik gentemot Kina”, säger Bartlett.

Även om Vara i en av böckerna beskrivs som doktorand vid Harvard, vilket Navarro själv hade varit, hade skolan inga uppgifter om honom.

Till slut erkände Greg Autry, som var medförfattare till Death By China, att Navarro hade hittat på karaktären.

”Det är uppfriskande att någon äntligen har räknat ut ett internt skämt som har varit dolt i flera år”, skrev Navarro i sitt e-postmeddelande.

Navarro medgav själv att det var en fiktiv person.

Vad journalisterna inte frågar sig är vem som har intresse av att misskreditera Navarro och Trumps Kinapolitik? Svaret är uppenbart. Kina riskerar att förlora mer än pengar om tullarna får avsedd effekt.

Vad Khrono inte inser är att Rachel Maddow är en av de mest Trump-hatande journalisterna på amerikansk tv. Hon förlorade mycket förtroende efter att Russiagate visade sig vara fejk och har haft en nedåtgående kurva.

Hennes lön sjönk från 30 miljoner dollar per år till 25 miljoner dollar.

 

https://www.npr.org/2019/10/18/771396016/white-house-adviser-peter-navarro-calls-fictional-alter-ego-an-inside-joke

https://www.khrono.no/trumps-okonomiradgiver-fikk-toll-argumenter-av-sin-fantasiprofessor-vara/960497