
AGSI,som representerar drygt 2 600 sergeanter och inspektörer, efterlyser en bättre balans mellan allmänhetens rätt till tillgång och säkerheten för poliser och medborgare.
Publiken provocerar polisen
Enligt AGSI försöker vissa personer medvetet provocera fram reaktioner från polisen för att skapa ”sensationellt” innehåll att dela på sociala medier, vilket kan leda till trakasserier och felaktig framställning av poliser.
Inspektör Amanda Flood påpekade att filmningen inte bara påverkar poliserna utan också potentiellt kan utsätta brottsoffer för risker.
En rapport visar att många Gardaí – av rädsla för att bli filmade och exponerade online – är ovilliga att använda våld för att förhindra upplopp och brott, skriver The Irish Times.
Skepsis på sociala medier
På sociala medier verkar förslaget om att stoppa medborgarjournalister inte gå hem:
Vakthundsmedier har rätt att dokumentera makthavares handlingar för att informera allmänheten och ställa valda tjänstemän och anställda inom den offentliga sektorn till svars. Ingen överraskning att fascistiska Gardai försöker stoppa oberoende journalister som spelar in dem, detta måste stoppas…. pic.twitter.com/KIDQRbYLgs
– Ben Gilroy (@BenGilroyIRL) 15 april 2025
Ny policymodell
AGSI kritiserar också den nya organisationen av polisen. Enligt AGSI:s ordförande Ronan Clogher har ledningsstrukturen ändrats, divisioner har slagits samman och borttagandet av lokala polischefer har försvagat banden till lokalsamhällena.
Han hävdade vidare att justitieminister Jim O’Callaghans ignoranta inställning till poliskritik urholkar förtroendet och moralen inom poliskåren.
Garda Síochána na hÉireann, Irlands fredsbevarare