×

Kommentarer

Mette Frederiksens regering, i folkmun kallad SVM, lägger fram en lag som ger polisen tillgång till att övervaka allt som medborgarna gör hela tiden. De kan skapa en total bild av varje individ som kan granskas fullständigt.

Register över sjukhusinläggningar, akutbesök, medborgarnas kontakt med psykiatrin och sociala myndigheter. Blandat i en pool av danskarnas uttalanden, gillanden och delningar på sociala medieplattformar, som sammanställs med dataströmmar om rörelser på internet och i den fysiska världen.

En persons liv kan beskrivas som «poäng». Ju fler punkter du känner till, desto mer vet du om personen. Lagen tillåter nu att all tillgänglig information samlas in. Systemet är amerikanskt och kallas Palantir. Syftet är att samla in och skapa en totalbild av varje medborgare.

Ett totalitärt system uppstår när myndigheterna kastar alla hämningar överbord och tänker i termer av ”nice to have”.

Med ett nytt lagförslag kommer att ge den danska säkerhetstjänsten PET tillgång till att samla in, sammanställa och analysera uppgifter om alla medborgare – utan motivering, utan misstanke om brott och utan att medborgarna informeras.

Med hjälp av artificiell intelligens kan PET potentiellt använda informationen för att känna igen mönster och identifiera misstänkta individer.

Och som Jesper Lund, ordförande i IT-Politisk Forening, uttrycker det: Med sådana befogenheter kommer PET att ha en ”automatiserad misstänksamhetsmaskin”.

Det här påminner om den dystopi Stanley Kubrick skapade i filmen där man kan upptäcka brott innan de begås.

Det är det ultimata kontrollsamhället som alla totalitärer drömmer om.

Att det kommer från en socialdemokratisk statsminister som skulle vilja besegra Ryssland på slagfältet säger något om en mentalitetsförändring.

Tidigare har all lagstiftning utgått från en grund av misstänksamhet. Här letar vi för första gången efter mönster för att identifiera hot på generell basis. Sådan kunskap kan också användas till något helt annat än att bara identifiera hot.

Arresteringen av chefen för den danska e-tjänsten, Lars Findsen, var ett sådant fall.

Lagförslaget bäddar enligt det danska institutet för mänskliga rättigheter för ett definitivt paradigmskifte i underrättelsetjänsternas arbete: Hittills har PET:s övervakning av medborgarna krävt en grund för misstanke, men om den nya lagen blir verklighet kommer det att innebära massövervakning av oss alla.

Som så ofta när det gäller övervakning pekar regeringen på terrorism och annan allvarlig brottslighet som motivering för de nya befogenheterna. Massövervakning är med andra ord nödvändig för att värna vårt fria samhälle.

Eller som den tidigare justitieministern Nick Hækkerup så träffande uttryckte det för några år sedan: ”Mer övervakning betyder mer frihet”.

Ett övervakningssamhälle kommer att utveckla helt nya typer av politiker som kommer att veta hur man använder kunskapen för ändamål som allmänheten inte vill veta av. Det kommer inte att finnas något ansvarsutkrävande. De som drar i trådarna kommer att veta något som ingen annan vet.

Polisforskaren Adam Diderichsen kallar det ”anmärkningsvärt” att ministeriet inte tar upp de demokratiska riskerna, och han tror att Justitiedepartementet helt enkelt inte förstår de professionella konsekvenserna av lagförslaget.

Påståendet att Frederiksen skulle vara omedveten om riskerna med massövervakning är knappast trovärdigt. Frederiksen är en före detta justitieminister. Hon vet vad det handlar om. När hon presenterar en sådan lag är det för att hon vill ha den.

EU håller på att bygga upp ett censur- och övervakningssystem. Mette Frederiksens lag kommer att skrämma bort många människor från att uttrycka sig på sociala medier. De är medvetna om att det byggs profiler på dem.

Det finns också en så kallad ”chilling effect”, som den juridiska tankesmedjan Justitia varnar för i ett remissvar: Att medborgare, av rädsla för att bli övervakade, dämpar sitt beteende, utövar självcensur och i allmänhet håller en låg profil.

Enligt en ny undersökning från Institutet för mänskliga rättigheter avstår redan 17 procent av danskarna från att delta i den offentliga debatten på sociala medier eftersom de är oroliga för att myndigheterna tittar på.

Enligt flera observatörer finns det också en konkret risk i den dataplattform som PET kommer att använda för att bearbeta och analysera de stora datamängderna: Plattformen i fråga är Palantir, som är amerikanskägd.

Redan nu avstår 17 procent från att uttrycka sig. Hur många blir det när den här lagen träder i kraft?

En liknande lag har antagits av norska Stortinget under inflytande av EU. Medborgare eller undersåtar kommer att uppmuntras att kontrollera sina åsikter och stämma av dem med tjänstemännens.

Det kommer att bli ett storebrorssamhälle. Norska myndigheter kommer att rapportera tillbaka till EU om hur indoktrineringen fortskrider.