
”Det här har potential att revolutionera produktionen av laboratorieodlat kött”. Det säger en forskargrupp vid University of Tokyo, som nyligen kan ha tagit ett betydande steg mot ätbart labbodlat kött. De producerade en kycklingbit som vägde 10 gram, vilket är större än vad som vanligtvis är möjligt i ett laboratorium.
Labbodlade livsmedel kan säljas i Storbritannien inom två år
De tror att detta kan bana väg för produktion av kyckling, nötkött, fläsk och fisk samt mänskliga organ.
”Odlat kött erbjuder ett hållbart, etiskt alternativ till konventionellt kött, men det är fortfarande svårt att återskapa dess textur och smak. Vår teknik möjliggör produktion av texturerat kött med förbättrad textur och smak”, säger professor Shoji Takeuchi, som är huvudförfattare till forskningsartikeln.
Professor Shoji Takeuchi förklarar att det till en början förmodligen kommer att bli dyrare än konventionell kyckling, på grund av material- och produktionskostnader. ”Men vi utvecklar aktivt skalbara system, och om vi lyckas förväntar vi oss att kostnaderna kommer att minska över tiden”, säger han enligt tidningen The Guardian.
De måste också ta itu med smak och livsmedelssäkerhet: ”De skriver lite om smak i artikeln, men de tar helt enkelt inte itu med hela den komplexa smakstrukturen i kött”, säger Jette Feveile Young, professor i livsmedelsvetenskap vid Aarhus universitet, till Videnskab.dk.
Forskare runt om i världen har länge arbetat med att utveckla metoder för köttproduktion i laboratoriet. I till exempel Singapore, USA och Israel kan man redan köpa laboratorieodlat kött i butikerna.