
”Tiden rinner ut”, sa han under ett besök i landet nyligen.
EU:s försvars- och rymdkommissionär Andrius Kubilius har besökt Sverige för att föra samtal med regeringen och försvarsindustrin. Europa står inför den största försvarsuppbyggnaden i modern tid och kommissionären vill att länder som Sverige ska ta ledningen.
”Sverige har en mycket stark försvarsindustri och är inne i en stor upprustningsprocess, så det är ett bra exempel för andra medlemsländer”, säger Kubilius.
EU-kommissionen har utvecklat programmet Readiness 2030, som bland annat syftar till att hitta långsiktig finansiering för medlemsländernas upprustning. EU:s ordförande Ursula von der Leyen har talat om att få fram 800 miljarder euro, bland annat genom ändrade budgetregler och 150 miljarder euro i lån. Pengarna ska användas till både militär upprustning och stöd till Ukraina.
Ursula von der Leyen: ”Jag vill inte skapa panik, men det kommer att bli en ny kris”
Försvarsindustrin anses ha en nyckelroll i detta. Under sitt Sverigebesök reste Kubilius till Karlskoga för att hålla möten.
”Den europeiska försvarsindustrin är fragmenterad, det finns ingen gemensam marknad och de europeiska länderna spenderar stora summor pengar utanför Europa. Det är de frågorna jag har diskuterat med den svenska regeringen och med försvarsindustrin”, säger han till SVT.
Mer specifikt, vad anser han att Sverige kan bidra med?
«Det finns många möjligheter. Jag besökte Karlskoga och såg ammunitionsproduktionen, vad Saab kan göra, vad ni kan producera av artilleri och stridsvagnar. Det är världsledande förmågor som gör Sverige värdefullt för oss alla.
I bakgrunden finns bland annat varningar för en eventuell rysk aggression mot EU-länder och osäkerhet om den amerikanska truppnärvaron i Europa.
När Sverige gick med i Nato diskuterades vad landet kunde bidra med till militäralliansen. Jämställdhetsmyndigheten Jämställdhetsmyndigheten hävdade att svenskarna kunde bidra med ett ”jämställdhetsperspektiv” till organisationen.
EU verkar däremot vilja ha pengar och ammunition.