Ur flödet/i korthet

Borgmästaren i den lilla byn Clermont-d’Excideuil, med 240 invånare i sydvästra Frankrike, upptäckte tidigt på måndagsmorgonen, den 11 mars, omfattande skändningar av gravar på den lokala kyrkogården. Graffitin täckte bland annat gravar, krigsminnesmärket, kyrkdörren och en fontän. Kyrkan ligger 300 meter från kyrkogården som också täcktes med graffiti.

”Frankrike tillhör redan Allah”

”Frankrike tillhör redan Allah”, ”Underkasta dig Allah”, ”Glad ramadan, icke-muslimer: Frankrike tillhör redan Allah” är spraymålade med stora bokstäver på en grav. En annan lyder ”Glad ramadan, icke-muslimer”. Någonstans står det ”Kouffars” (otroende).

”GWER”, som kan översättas med ”vit person”, ”västerlänning” eller ”icke-muslim” på algerisk-arabiska, står på två gravar. Dörrarna till den närliggande kyrkan var märkt med ”ramadan mubarak”.

Trodde inte att det kunde hända här

Vandaliseringen, som ska ha skett på natten, har chockat folket i den lilla byn och gjort dem rasande.

Enligt FranceInfo kontaktade borgmästaren omedelbart polisen:

– Det är konstigt att något sådant här skulle hända på ett så litet ställe. Jag trodde att sånt här bara hände någon annanstans.

Människor som har kämpat för ett fritt land

En av invånarna i Clermont-d’Excideuil påpekade symboliken med vanhelgandet av gravarna:

– Det viktigaste med gravskändningen är symboliken. Vi pratar om krigsminnesmärket, om människor som kämpade för ett fritt Frankrike. Människor är verkligen upprörda, chockade, vissa till och med traumatiserade. En kyla sveper nerför min ryggrad och jag får frossa.

Riksåklagaren i Périgueux har inlett en utredning om ”grov skadegörelse”.